Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stepin

Jačanje perspektiva zapošljavanja osoba sa poteškoćama u sektoru za sport

STEPin (3)

Jedna od prvih aktivnosti realizacije projekta je bila organizacija konferencije u Sarajevu 17.jula kako bi se ciljna grupa projekta, ali i šira javnost upoznala sa aktivnostima projekta STEPin koji će trajati do 18.augusta

Projekat “Jačanje perspektiva zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa poteškoćama – STEPin“ sprovode Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i Taekwondo klub Zmaj u Rumi.

Projekat se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Sredstva namijenjena za sprovođenje projekta iznose 141.347 eura. Evropska unija sufinansira projekat u iznosu od 120.145 eura. Za ugovaranje ovog projekta zaduženo je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) Republike Srbije, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Jedna od prvih aktivnosti realizacije projekta je bila organizacija konferencije u Sarajevu 17.jula kako bi se ciljna grupa projekta, ali i šira javnost upoznala sa aktivnostima projekta STEPin koji će trajati do 18.augusta.

Predavači prof.dr.sc. Mirsad Muftić, Kada Delić – Selimović, Tomislav Cvitanušić i drugi, su uz svoje dugogodišnje iskustvo i na praktičan način prikazali sve aspekte relevantne za problem zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa poteškoćama, te tokom Q&A sesija razgovarali sa učesnicima konferencije, navodi se u saopćenju Olimpijskog komiteta BiH.

STEPin projekt menadžer Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Aela Ajdinović kazala je da za Olimpijski komitet BiH realizacija STEPin projekta predstavlja nastavak prethodnih napora da obezbijede svima jednake uslove da se bave sportom.

-Dosadašnja istraživanja su pokazala da ono što najviše nedostaje u Bosni i Hercegovini i Srbiji je edukovan kadar koji će raditi sa osobama sa poteškoćama u sportu. Stoga STEPin projekat ima za cilj da obezbijedi nova znanja i praktične savjete za sve one koji posjeduju iskustvo u radu sa osobama sa poteškoćama u sportu, a posebice za one koji do sada nisu imali priliku da se edukuju u ovom polju a rade ili bi voljeli raditi sa osobama sa poteškoćama u sportu. Znanje je moć i današnje preneseno znanje i iskustvo vrhunskih stručnjaka će zasigurno pospiješiti sport osoba sa poteškoćama- rekla je Aela Ajdinović, STEPin projekt menadžer Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno cilj projekta STEPin je jačanje perspektiva zapošljavanja mladih kroz edukaciju u oblasti profesionalnih usluga u sektoru za sport osoba sa poteškoćama. Ovaj sektor, do sada neistražen, predstavlja inovativni pristup u povećanju zapošljivosti u prekograničnoj regiji, a koji do sada nije našao svoje mjesto u dosadašnjim nastavnim planovima i programima formalnog obrazovanja, već se realizuje ličnim naporima pojedinaca koji rade kao treneri, sportski administratori, profesori sporta i tjelesnog odgoja i zdravstvenih studija. Pored pružanja pristupa novim uslugama i prilikama zapošljavanja, STEPin će doprinijeti društvenoj inkluziji u prekograničnom području i poboljšati prilike osobama sa poteškoća da se bave sportom.