Svjetsko prvenstvo u skijanju

Jansrud pobijedio Svindala u oproštajnom nastupu

svindak

Bronzanu medalju osvojio je Austrijanac Vincent Kreichmayr, koji je od pobjednika bio sporiji za 33 stotinke

Aksel Lund Svindal odskijao je posljednju trku karijere u spustu na Svjetskom prvenstvu švedskom Areu. Veliki broj norveških navijača, među kojima i princ Haakon i princeza Mette-Marit, stigao je u susjednu Švedsku kako bi ispratili posljednji nastup jednog od najboljih sportista Norveške svih vremena. Sudbina je htjela da Sundvala na oproštaju od skijanja pobijedi upravo zemljak Kjetil Jansrud, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jansrud je sa startnim brojem šest odvezao perfektnu trku od početka do kraja i u ciljnu ravninu ušao sa vremenom 1:19,88. Svindal je startovao kasnije i cijelom stazom je bio jako blizu Jansrudovim prolaznim vremenima.

No, kada je na trećem prolaznom vremenu zaostatak bio deset stotinki postalo je jasno da legendarni Norvežanin neće u penziju otići za zlatnom medaljom oko vrata. Do kraja je uspio smanjiti zaostatak, ali ga ne i prestići, tako da je sa dvije stotinke sporiji vremenom zauzeo drugo mjesto.

Bronzanu medalju osvojio je Austrijanac Vincent Kreichmayr, koji je od pobjednika bio sporiji za 33 stotinke.

Trka spusta na Svjetskom prvenstvu u Areu vožena je u skraćenom izdanju zbog velikih količina snijega koje su pale tokom noći.

Veliki Svindal će tako u zasluženu penziju otići sa srebrom iz spusta, discipline u kojoj je 2007. i 2013. bio svjetski šampion. U izuzetno bogatoj karijeri 26-godišnji norveški skijaš je osvojio još tri zlatne (veleslalom i dva puta kombinacija), jednu srebrnu i dvije bronzane medalje na svjetskim prvenstvima. Sa Olimpijskih igara ima četiri odličja, od čega su dva zlatnog sjaja, dok je u Svjetskom kupu ostvario 36 pobjeda. Dva puta je bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa, a Mali kristalni globus osvajao je čak devet puta, pet u superveleslalomu, dva u spustu i po jedan u veleslalomu i kombinaciji.