Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japanac koji je propustio priliku da bude najviši igrač u historiji NBA

Yasutaka-Okayama-640×866

Šta bi bilo, kada bi bilo – tu rečenicu sigurno je ponovio 1000 puta Yasutaka Okayama. Ovaj Japanac je imao priliku da zaigra u NBA ligi i ujedno postane najviši igrač koji je ikada bio član jedne ekipe iz najboljeg košarkaškog takmičenja na svijetu

Mnogo prije dolaska Yuta Tabusea, Yukija Togashija i Yute Vatanabea na veliku scenu, Yasutaka Okayama je mogao da napravi najveće ime japanske košarke ikada.

Okayma je visok dva metra i 30 centimetara i te 1981. godine je postao najviši košarkaš koji je draftovan ikada u NBA ligi. On je rođen 29. novembra 1954. godine u Kumamotou, a izabran je za desetog pika osme runde, ali na kraju – nije potpisao za Golden State Warriorse.

– Došlo je niotkuda. Jedan novinar me je pozvao i rekao mi da sam draftovan. Eto, tako sam saznao – počeo je priču Okayama.

Japanac nije znao zbog čega je baš on izabran od Warriorsa, ali je smatrao da je u svemu tome umiješao prste legendarni trener Pete Newell.

– Siguran sam da je Pete Newell imao udjela u ovome. Od Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, Newell je posmatrao reprezentaciju Japana i mislim da je on rekao: “Pogledajte ovog velikog momka, moramo ga dovesti u SAD”. – naveo je Okayama.

Ipak, sve se ubrzo izjavilo, jer Okayama nije želeo da ide u nepoznato, a to mu nije dozvolila ni njegova ekipa za koju je u to vrijeme igrao.

– Jednostavno, nismo znali mnogo o NBA ligi. Na primjer, znao sam da neće svako uspjeti da potpiše za tim, uprkos tome što je pozvan. Zato, da sam otišao, ne bih više igrao za Sumitomo Metal, a onda ni za japansku reprezentaciju. To je bilo u mojoj glavi – naglasio je Okayama.

Okayama je ubrzo napustio Sumitomo i zaposlio se u jednoj građevinskoj firmi, gde spletom okolonosti, radi i danas dan, samo kao direktor.

p12-kaz-a-20150521

– Izabran sam i mogao sam za džabe da odem u Sjedinjene Američke Države. Želio sam tada da odem, razmišljao sam u tom pravcu. Ipak, do pregovora nije došlo. Jedino što je ostalo, jeste da sam bio na draftu, ali tako je i ostalo – zaključio je on.

Okayama za kraj dodaje da vjerovatno ne bi ni došao do finalnog rostera Golden Statea, jer je bilo tada mnogo kvalitetnih igrača.

– Sigurno da bih rekao “da” na poziv, jer se takva prilika ne dobija baš često – izjavio je sada 60-godišnji Okayama.

Prošlo je 34 godine od toga drafta gde je Okayama mogao dobio ulaznicu za veliku igru, a do danas bi se nalazio među pet najviših košarkaša koji su ikada zaigrali za neki od NBA klubova.