Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedino u mečevima protiv jakih protivnika možemo da napredujemo

dusko ivanovic

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Ivanović zadovoljan je dosadašnjim dijelom priprema za nastup na Evropskom prvenstvu u septembru.

Ivanović ističe da su igrači, nastupajući na dva turnira podigli formu, a da su ambicije tima prolazak u drugi krug Eurobasketa.

– Dosad smo uradili veoma dobre pripreme, igrači su došli dobro pripremljeni, ambiciozni. Radili smo dobro, odigrali smo dva turnira na kojima smo podigli našu formu, a imamo još dva turnira, odnosno šest utakmica. Mislim da će nam to biti dovoljno da budemo u formi. Naše ambicije su da prođemo prvi krug. Momci imaju želju, rade izvanredno, vidjet ćemo – kazao je Ivanović danas u Sarajevu, prilikom promocije pehara koji će osvojiti pobjednik Eurobasketa.

Bosanskohercegovački košarkaši dosad su učestvovali na dva turnira, u Sloveniji i Turskoj, a već u četvrtak putuju u Grčku gdje ih očekuju utakmice sa selekcijama Češke, Rusije i Grčke. Odmah nakon Grčke putuju u Zagreb gdje će odmjeriti snage sa Češkom, Izraelom i Hrvatskom.

– Sve su to pripremne utakmice, za nas izvanredne. Igramo protiv jakih protivnika i to je jedini način da možemo da napredujemo. Od svake utakmice očekujem da budemo bolji, da igrači igraju s više samopouzdanja – kazao je.

Osvrnuo se i na uspjeh kadetske reprezentacije BiH koja je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

– Ovo je jedan istorijski uspjeh. Oni su prije toga, na olimpijskim igrama mladih, pokazali da su jedna izuzetna generacija predvođena s dvojicom-trojicom igrača. To bi trebalo da bude jedan veliki motiv za sve u BiH da pomognu te mlade igrače, ne samo u košarci nego u svim sportovima – naglasio je.

Mediji u BiH pisali su o pozivu kadetskog reprezentativca Džanana Muse u seniorsku selekciju, a Ivanović kaže da bi ga volio vidjeti na treningu.

– Volio bih da ga vidim na našem treningu. Zaista je igrao izvanredno, a vidjet ćemo da li će se priključiti – naglasio je selektor bh. tima.