Jedinstvo odbilo organizaciju završnice Kupa BiH za rukometašice

rk jedinstvo tuzla333

Još nije poznat domaćin završnice Kupa BiH za rukometašice, u kojoj će nastupiti ekipe Gruda, tuzlanskog Jedinstva, Izviđača iz Ljubuškog i prijedorske Mire.

Rukometni savez BiH je raspisao natječaj na koji se, kako Fena saznaje, prijavilo nekoliko klubova, ali u muškoj konkurenciji, dok u ženskoj do jučer nije niko.

– Rok za prijave je istekao, a komesar takmičenja treba prema Izvršnom odboru Saveza uputiti prijedlog o odigravanju završnice Kupa BiH, tako da će se znati ubrzo – izjavila je za Fenu Lejla Hairlahović, generalna tajnica RSBiH.

Posljednji put završnica Kupa organizovana je u maju 2016. godine u Tuzli, a trijumfovale su Grude protiv Jedinstva, dok prošle godine turnira nije bilo upravo zbog administrativnih propusta Saveza, ali i nezainteresiranosti klubova da organiziraju takmičenje.

U tuzlanskom Jedinstvu kažu da im je i ovoga puta ponuđena organizacija završnog turnira Kupa BiH, ali da su odustali zbog finansijskih poteškoća.

– Domaćin turnira trebalo bi da obezbijedi dvoranu, snosi sve troškove za desetak službenih osoba, te hotelski smještaj za finaliste turnira. Minimalni troškovi za organizaciju iznose oko 7.000 maraka, ali mi jedva sastavljamo kraj s krajem i da okončamo sezonu, tako da smo se zahvalili Savezu na ponudi – rečeno je Feni u Jedinstvu.

Prema nezvaničnim informacijama, od organizacije je odustala i Mira iz Prijedora, dok postoje izgledi da se završnica Kupa odigra u Ljubuškom.

– U ovoj varijanti nema šanse da odemo dan prije na polufinale, nego ćemo po svemu sudeći iz Tuzle poći rano ujutro, putovati sedam sati da bismo na utakmicu došli uoči početka turnira. Šta u tom slučaju možemo očekivati? Jedno su želje, a drugo mogućnostu. Ovaj klub je nepravedno zapostavljen od lokalne zajednice i javnih preduzeća iako smo tri godine najuspješniji klub – kaže za Fenu Elmir Grabčanović, trener rukometašica Jedinstva.

Dva posljednja trofeja Kupa BiH, u Grudama 2015. i u Tuzli, 2016. godine, osvojile su rukometašice Gruda koje su i sada prvi favorit za osvajanje pehara RSBiH.