Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeglič: Fenoterol je prisutan u lijeku koji koristim za astmu

Ziga Jeglic

Slovenačku hokejašku reprezentaciju svega pedesetak minuta prije početka utakmice osmine finala olimpijskog turnira s Norveškom šokirala je vijest da je Žiga Jeglič bio pozitivan na doping testu. Jeglič je odmah suspendovan i naloženo mu je da napusti Olimpijsko selo u roku od 24 sata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jeglič je priznao sopstvenu grešku i za slovenačke medije istakao da mu je jako žao što je lijek, koji koristi za astmu, zaboravio prijaviti kao terapijski izuzetak. U uzorku njegovog urina, koji mu je uzet 16. februara, pronađena je zabranjena supstanca fenoterol, koja se koristi za proširenje disajnih puteva.

“Rezultati testa pokazali su prisustvo fenoterola koji se krije u berodualu, lijeku za bolesti donjeg respiratornog trakta. Uzimam taj lijek za astmu, prema savjetu ljekara. Lijek mi je propisan nakon medicinskih pregleda provedenih u Slovačkoj 2017. godine. Nažalost, u Pyeongchangu sam zaboravio da ga prijavim kao terapijski izuzetak. Zbog moje nemarnosti izvinjavam se svima i pripremam se za daljnju antidoping proceduru. Dok se cijela antidoping procedura ne završi neću davati nikakve izjave”, naglasio je za slovenačke medije Jeglič.

Ljevokrilni 29-godišnji hokejaš trenutno igra za ruski Nizhny Novgorod, a ranije je nastupao za Bled, Jesenice, Sodertalje, Assat, Ingolstadt i Slovan iz Bratislave.

Jeglič je treći sportista koji je pao na doping testu na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu. Prethodno bili su pozitivni japanski brzoklizač na kratke staze Kei Saito i ruski reprezentativac u karlingu Alexander Krushelnitsky, koji je osvojio bronzanu medalju u mješovitim parovima.