Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John McEnroe objasnio zašto ljudi ne vole Novaka Đokovića

djokovic pariz
FOTO: Screenshot
Novak Đoković

Odgovarajući na pitanja novinara McEnroe je rekao kako Novaku trener možda više uopšte ni ne treba

U nedjelju počinje drugi teniski Grand Slam sezone Roland Garros. John McEnroe, bivši prvi teniser svijeta i dugogodišnji stručni komentator Eurosporta, na konferenciji za desetak odabranih evropskih medija uoči Roland Garrosa, odgovorio je i na nekoliko pitanja koje su mu postavili kolege s hrvatskog portala Index.

Jedno od pitanja bilo je vezano i za srpsku tenisku zvijezdu Novaka Đokovića.

McEnroe je u svoje vrijeme bio među najomiljenijim teniserima, što se ne može reći za Novaka Đokovića, iako je rezultatski najveći svih vremena. Bivši američki as kaže da je Đokovićev status među teniskim fanovima posljedica spleta okolnosti.

“Meni se uvijek sviđao, ali Novaku nije lako jer ga uspoređuju s Federerom i Nadalom, koje svi vole i teško je nositi se s tim. Osim toga, on dolazi iz Srbije, a nekima je to bezveze. Puno je razloga, ima i taj razmetljivi stav… Ali, sve je to iskoristio kao motivaciju da bolje igra i više pobjeđuje, što mu je najveća kvaliteta, ne znam kako je to uspio. Možda ga sad ne vole, ali za pet ili deset godina svi će ga voljeti i govoriti kako im Novak nedostaje, pa eto, barem se tome može veseliti.”

Ne znam treba li Đokoviću uopšte trener

Odgovarajući na pitanja novinara McEnroe je rekao kako Novaku trener možda više uopšte ni ne treba.

“Ne znam gdje je mentalno, treba li uopće trenera, očito za Roland Garros ne treba. Sad igra samo na turnirima koje želi osvojiti, čini mi se da na ostalima nije bio dovoljno angažiran. Niko ne želi gubiti, ali on gleda širu sliku. Mislim da će uzeti novog trenera, ali ne znam ko će to biti. Da ga ja treniram, prije meča bih mu rekao ‘sretno’ i to je sve što treba od mene. Eventualno treba nekog da ga drži fokusiranim i motiviranim, ne nekoga ko će ga trenirati. On sve pomno analizira, siguran sam da se iza kulisa nešto odvija za što niko od nas ne zna. A možda je shvatio da zna više od trenera i da ih više ne treba.”