Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA finale

Jokić ponovo pomjerao granice, Denver došao na korak od titule

Nikola Jokić
Foto: Twitter
Nikola Jokić

Zbog samo četiri asistencije Jokić je sebi smanjio šanse da postane prvi čovjek koji je NBA doigravanje završio s triple-double prosjekom, ali svejedno je već ostvario historijski play-off

Denver Nuggetsi približili su se na samo jednu pobjedu prvom, historijskom naslovu prvaka nakon što su u Majamiju drugi put u tri dana savladali domaći Heat 95:108 i poveli 3-1 u finalnoj seriji. Petu utakmica, u kojoj mogu potvrditi naslov, igra se u noći s ponedjeljka na utorak u Denveru.

Nikola Jokić završio je meč s 23 poena (šut 8-18), 12 skokova i četiri asistencije, ni Jamal Murray nije imao šutersku večer, ali zablistao je Aaron Gordon učinkom karijere u play-offu s 27 poena, a Bruce Brown je s klupe zabio 21.

Zbog samo četiri asistencije Jokić je sebi smanjio šanse da postane prvi čovjek koji je NBA doigravanje završio s triple-double prosjekom, ali svejedno je već ostvario historijski play-off.

Devetim sinoćnjim skokom Jokić je došao do 250 u 19 odigranih utakmica play-offa i postao prvi igrač u 77 godina NBA historiji koji je u doigravanju ubilježio više od 500 poena, 250 skokova i 150 asistencija. Nakon četvrte utakmice finala ima prosjeke od 30.1 poena, 13.3 skoka i 9.8 asistencija, a u petoj bi trebao sakupiti 14 asistencija da završi s triple-double prosjekom. Kad bi ga za to bilo briga. A nije.

Nakon meča je otkrio i kako je dobio poruku od tenisera Novaka Đokovića, koji je ranije rekao da će tražiti njegov broj da mu se zahvali na lijepim riječima.

“Poslao mi je poruku, stvarno, nije lagao”, uzbuđeno je rekao Jokić.

“Nevjerovatan je u svom sportu, jedan je od najvećih u istoriji, ako ne i najveći. Ima priliku osvojiti još jedan grand slam, nevjerovatan je sportaš i velika je čast imati ga za sunarodnjaka koji nas predstavlja u svijetu. Mislim da su ljudi u Srbiji sretni što ga imamo za sunarodnjaka.”

Jimmy Butler predvodio je Miami s 25 poena, sedam skokova i sedam asistencija, a Bam Adebayo ubacio je 20 uz 11 skokova, ali i čak osam izgubljenih lopti, koje su ovaj put presudile Heatu. Iako je Miami kroz ovaj play-off bio prepoznatljiv po kontroli lopte, ovaj put izgubio ih je čak 15, odnosno devet više od gostiju.