Bh. reprezentativka

Jones pohvalila saigračicu: Kao naš organizator igre zaslužuje mnogo više respekta

jonquel_jones mvp (1)

Sretna sam da smo pobijedili i spremna sam da učinim sve što mogu da pomognem ovoj ekipi. Idemo na Svjetsko prvenstvo

Jonquel Jones, koja je proglašena i MVP-jem turnira u Osaki, je na konferenciji za medije govorila o današnjoj pobjedi Bosne i Hercegovine nad favorizovanim Japanom.

Bio je to posljednji meč kvalifikacionog turnira za SP, a BiH je slavila u Osaki na gostujućem terenu. Jones je ubacila 36 poena i uhvatila 23 skoka.

“Nije to bila naša najbolja predstava protiv Kanade i iskoristili smo priliku da danas odigramo bolju košarku i predstavimo našu državu na bolji način. Ekstremno smo sretni s pobjedom, s nastupom ekipe i ovakvom predstavom”, rekla je Jones na početku i dodala:

“Sretna sam, a u svakoj utakmici pronađem nešto što bi moglo biti bolje u mojoj igri. Sretna sam da smo pobijedili i spremna sam da učinim sve što mogu da pomognem ovoj ekipi. Idemo na Svjetsko prvenstvo.”

Potom je još jednom uzela riječ jer je željela da pohvali saigračicu Mateu Tavić, kojoj se, kako Jones kaže, ne daje dovoljno poštovanja za igru koju pruža.

“Matei Tavić se ne daju zasluge kakve bi trebale i kakve ona zaslužuje svojom igrom. Ona vodi ovaj tim i igra sjajno. Lider je i kao naš organizator igre zaslužuje mnogo više respekta. Vjerujem u nju i samo sam to željela kazati”, rekla je Jones.

Istakla je i da nije frustrirana zbog agresivnije odbrane protivnica na njoj.

“Mnogo puta osjetim da imam “miss-match”, ali ne mogu dobiti loptu. Igraju jaku odbranu na meni, ali nisam frustrirana zbog toga. Mnogo se kreću i agresivno igraju odbranu.”

Japan igra košarku u niskoj petorci u takozvanom “small-ball” sistemu, gdje nema klasičnog centra. Jones je dobila pitanje da i to prokomentariše.

“Small-ball je nova košarka, ali kao i sve na svijetu i to ima prednosti i mane. Pruža neke mogućnosti protivniku poput skoka i drugih stvari. Japan koristi prednosti takve postavke”, zaključila je Jones.