Jordan: Brand “Air Jordan” je veći od mene

michael-jordan-american-basketball-player-chicago-bulls-nba-air-jordan-1920×1080

Najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan uvjeren je da će ga u budućnosti više pamtiti po popularnoj liniji patika nego po NBA uspjesima.

Šestostruki šampion, član NBA Kuće slavnih i vlasnik Charlotte Hornetts je zaštitni znak Nike linije “Air Jordan”.

“Ne mogu to da objasnim, niko to ne može. Mislim da je Air Jordan veći od Michaela Jordana. To će nadživjeti ono što sam uradio u košarci. Mislim da će trajati dugo vremena”, rekao je Jordan.

Jordan je bio treći pik NBA drafta 1984. godine, dva puta se povlačio iz košarke prije konačnog oproštaja 2003. godine, a osim šest titula, svaki put je bio MVP finala, pet puta najkorisniji igrač lige, 14 puta All-Star, jednom najbolji defanzivni igrač godine, a devet puta član najboljeg defanzivnog tima lige.

Bio je i rookie godine, deset puta najbolji strijelac NBA lige, tri puta najbolji kradljivac lopti, dva puta šampion u zakucavanjima, te je i dalje najefikasniji igrač u play-offu.

Njegov dres sa brojem 23 je osim Chicago Bullsa povukao i Miami Heat, za koji nije igrao, dok je nastupao još za Washington Wizardse, u kojima se i penzionisao.

Tokom karijere je postigao 32.292 poena (30,1) imao 6.672 skoka (6,2) i 5.633 asistencije (5,3).

Brend “Air Jordan” je kreiran kada je i MJ ušao u NBA, 1984. godine, a nosilac je 29 serija patika, legendarnih “džordanki”.

Veliki broj klubova i pojedinaca su sponzorisani od strane ovog Nike brenda.