Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jurčenko: Moralni smo pobjednici prvenstva BiH

goran_jurcenko_banovici

Završnica ženskog košarkaškog prvenstva BiH još je tema napisa brojnih medija.

Malo kome je jasno kako je moguće da jedna ekipa u borbi za naslov prvakinja, u kojoj igraju košarkašice s ogromnim igračkim stažom, za četvrtinu postignu samo tri poena ili deset za poluvrijeme, kao što se desilo igračicama RMU Banovića u susretu s Play Offom.

Trener Banovićanki Goran Jurčenko i sam ne može objasniti pad u igri ekipe koja je do posljednje utakmice doživjela samo jedan, i to minimalan poraz, upravo od sarajevskog kluba.

– Piše se dosta toga što nije istina. Tvrdim jedino da nije bilo nikakvog sabotiranja. Djevojke su fer i korektne, a u sportu je sve moguće. Jednostavno, u odlučujućoj utakmici za titulu prvakinja nismo imali svoj dan – kaže Jurčenko.

Tvrdi da je pritisak na njegove igračice bio ogroman. Očekivala se „sigurna“ pobjeda i prva titula. Postojala je velika volja i želja, ali…

– U tome su sagorjele. Dosta korektno smo odigrali odbranu, ali je realizacija bila katastrofalna. Ruke su bile toliko zgrčene i hladne da nisu mogle ništa pogoditi, pa čak ni „zicere“. Tome su doprinjela i sva dešavanja oko poništene utakmice. Pobijedite na terenu, izgubite za „zelenim stolom“.

Jurčenko smatra da je pobjeda Banovića protiv Play Offa u poništenoj utakmici (69:63) bila regularna. Ali, dodao je, to je sada izlišno komentirati.

– Iskreno, mi smo moralni pobjednici prvenstva BiH i ostvarili smo cilj koji je bio zacrtan od klupske uprave. Bez obzira na sve, ovo do sada najveći uspjeh RMU Banovića – rekao je trener tog tima.

Ekipa viceprvakinja BiH neće ostati na okupu u istom sastavu u kojem su završile sezonu.

– Aldijana Iriškić i Aida Kalušić su se vratile u Zenicu gdje će najverovatnije nastaviti karijeru. Sigurno je da domaće igračice ostaju. Tamara Kapor nam je ostavila otvoren ugovor za nastavak saradnje ako budemo igrali Međunarodnu žensku regionalnu košarkašku ligu – naveo je Jurčenko.

Što se tiče njegovog angažovanja, on vjeruje da će Banovićanke voditi i u narednoj sezoni.

– Cilj kluba nije da se igra samo domaća liga, nego MŽRK liga ili Evropa. Kada uprava bude odlučila šta i kako dalje, to će opredijeliti angažman svih nas u klubu – zaključio je Jurčenko.