Bh. košarkaš

Jusuf Nurkić pokušao kupiti vakcine za cijelu BiH

nurkic

Pandemija koronavirusa, kao što je to slučaj s mnogim drugima diljem svijeta, postala je lična i za Nurkića

Centar Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić primijetio je koliko dodatnih vakcina protiv COVID-19 ima u Sjedinjenim Državama. Pa je, uviđajući potrebu u svojoj domovini, pokušao poslati što je više vakcina nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Za zemlju koja ima samo oko 5% svog stanovništva potpuno vakcinisanog protiv koronavirusa, Nurkićeva donacija bila bi neizmjerno korisna.

Iako je značajno napredovao u svom naumu, Nurkić u konačnici nije uspio.

“Oni samo imaju donacije, ali nedovoljne za vakcinisanje svih ljudi”, rekao je Nurkić za ESPN. “Pokušao sam kupiti vakcine za cijelu zemlju. Imao sam novac, plan i sve. Ali još uvijek to ne možemo izvesti.

“Čak i ako pronađemo vakcine, pretpostavljam da prema američkom zakonu sve dok se svi Amerikanci ne vakcinišu, ne možete ih prodati. Dakle, ne znam šta bih drugo učinio. Stvarno sam pokušao.”

Pandemija koronavirusa, kao što je to slučaj s mnogim drugima diljem svijeta, postala je lična i za Nurkića.

26-godišnjak je rekao da je od virusa izgubio nekoliko članova porodice, uključujući i svoju nanu – vijest je saznao ubrzo nakon što je prošlog jula stigao u NBA-ov trening centar u Walt Disney Worldu.

Iako se s koronavirusom borila više od dvije sedmice i čak ga prevladala, Nurkićeva nana umrla je dva dana kasnije od srčanog udara.

“Želio sam samo sjesti na avion i otići kući na dženazu. Da mogu ponovno birati, vjerovatno bih to i učinio, ali teško je kad si tako daleko”, objasnio je reprezentativac BiH.

Nurkić – kojem je preostala godina dana od četverogodišnjeg dogovora s Portlandom od 48 miliona dolara – rekao je da je nevjerovatna frustracija vidjeti neke Amerikance koji su toliki protivnici vakcinisanja.

Oko 48% odraslih osoba u Sjedinjenim Državama potpuno je vakcinisano, navodi The New York Times. Iako je to znatno više od mnogih zemalja širom svijeta, daleko je ispod onoga što se predsjednik Joe Biden nadao da će država do sada biti.

A ako se te vakcine neće iskoristiti u SAD-u, rekao je, zar ih ne bi trebalo koristiti negdje drugdje?

“Sve ove zemlje pate, a vi imate Sjedinjene Države, očito broj 1 u svijetu, koja ima vakcine i ljude koji se ne žele vakcinisati”, rekao je Nurkić za ESPN.

“Jednostavno osjećam da je čovječanstvo nekako propalo, jer bi sve zemlje u trebale dobiti barem neke od tih vakcina, zar ne?”