Ostali sportovi

Jusuf Nurkić propušta kvalifikacije za Evropsko prvenstvo?

18/07/2016

Denver nagetsi traže od Jusufa Nurkića da propusti predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo!

Čelnici NBA kluba iz Kolorada već su nekoliko puta prezentirali takvu ideju aktuelnom reprezentativcu Bosne i Hercegovine, obrazlažući to činjenicom da je on još pod posebnim režimom rada koji, osim košarkaških treninga, podrazumijeva i stalne ljekarske tretmane.

Razlog je to što je naš centar u prošlosti imao velikih problema s povredama.

Podsjetimo, Nurkićeve dvije prve sezone u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi bile su opterećene problemima s koljenom, zbog kojih je 22-godišnji Živiničanin i operiran u maju prošle godine te je pauzirao osam mjeseci prije nego što se vratio na parket.

Čak i kad je počeo nastupati za Nagetse u januaru, imao je limitiranu minutažu kako bi se izbjegla mogućnost obnavljanja povrede. Nurkić je u takvom ritmu praktično igrao i do kraja šampionata, uz stalne medicinske tretmane koji su produženi van sezone, piše Dnevni avaz.

To je jedan od razloga zbog kojih je Nurkić relativno kratko boravio na odmoru u Bosni i Hercegovini, odnosno nakon kampa koji je sredinom juna organizirao u Tuzli, vratio se u Sjedinjene Američke Države te nastavio trenirati prema posebnom programu.

Nagetsi su zadovoljni progresom koji Nurkić pokazuje, no iz predostrožnosti mu savjetuju da ovo ljeto, kadaje u pitanju reprezentacija, pauzira te se posveti potpunom zdravstvenom oporavku pred narednu NBA sezonu.

Prema Avazovim informacijama, Nurkić nije sklon takvom razvoju situacije, odnosno njegova je želja da obuče reprezentativni dres ovog ljeta u mečevima protiv Rusije i Švedske u kvalifikacijama
za Evropsko prvenstvo 2017. godine, no u klubu razmišljaju drugačije…

Bude li jedan od najboljih mladih centara NBA lige zaista morao propustiti kvalifikacije, bio bi to težak udarac za našu selekciju u borbi za Eurobasket. Konačan rasplet situacije i odluka o tome hoće li Nurkić ove godine obući dres BiH očekuje se u narednim danima.

Podsjetimo, bh. tim će pripreme za Eurobasket početi 25. jula, okupljanjem u Tuzli.

Komentari