Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stipe Bralić

Kako je selektor Hrvatske vidio poraz od BiH: Prelomilo se u zadnjih pet minuta

image

Uprkos porazu, Bralić vjeruje kako će ova ekipa tek u nadolazećim godinama pokazati svoju pravu vrijednost

Hrvatske košarkašice su se u ponedjeljak oprostile od nastupa na Evropskom prvenstvu porazom u osmini finala od reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali selektor Stipe Bralić smatra da je pred njegovim izabranicama svijetla budućnost, prenosi Hina.

Susret je završio rezultatom 80:69 za Bosnu i Hercegovinu.

“Bila je vrlo teška utakmica. Igrali smo dobro u prvom poluvremenu, ali bosanska reprezentacija je igrala vrlo agresivnu dobranu na našim najboljim igračicama Slonjšak i Dojkić. Jones je odbrambeno dominirala u reketu, a u drugom poluvremenu nismo bili u dobrom ritmu. One su u zadnjih pet minuta pogodile pet trica i to je bilo ključno. Imali smo malo vremena između dvije važne utakmice i ostali smo bez snage u zadnjoj četvrtini”, proanalizirao je Stipe Bralić dvoboj u kojem je Hrvatska sredinom druge četvrtine imala osam koševa prednosti (29:21), ali u drugom poluvremenu ostala bez preciznosti na šutu.

“Bile smo ravnopravne cijelu utakmicu, ali su one na kraju imale malo bolju energiju od nas i u posljednjih pet minuta su pogodile puno šuteva za tricu. Možemo im samo čestitati na plasmanu u četvrtfinale. Ovaj nam je turnir pomogao da vidimo što moramo popraviti da bi se mogle nositi s reprezentacijama na najvišoj razini. Vidjele smo da se igra fizički snažna košarka i to nam je dobra lekcija”, izjavila je na konferenciji za medije Iva Slonjšak koja je u osmini finala postigla 14 koševa.

Uprkos porazu, Bralić vjeruje kako će ova ekipa tek u nadolazećim godinama pokazati svoju pravu vrijednost.

“Došli smo na turnir s mladom ekipom. Prosjek godina nam je ispod 25, a najstarija igračica ima 28 godina, tako da mislim da je budućnost ispred ove ekipe i da će za četiri, pet godina biti u top formi. Cure su dale svoj maksimum, borile su se koliko su mogle. Prošli smo prvi krug. Razmak između ove dvije utakmice nam je bio premali da se osvježimo i oporavimo. U skraćenoj rotaciji i odličnom šutu Bosanki za tricu u zadnjih pet minuta utakmica se prelomila na njihovu stranu”, zaključio je Bralić.