Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drama u Mirzinoj dvorani: BiH u zadnjim sekundama do pobjede nad Belgijom

kosarkaska reprezentacija bih belgija (6)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji pobijedila Belgiju sa 72:70 (17:17, 17:11, 11:23, 27:19 ) u 3. kolu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Košarkaši BiH ostvarili su važnu pobjedu nad direktnim rivalom u borbi za treću poziciju u E-grupi, koja vodi nastupu u novom krugu kvalifikacija.

Izabranici selektora Duška Vojuševića dobro su otvorili susret. U dva navrata imali su pet poena prednosti, ali su Belgijanci sa dvije vezane trojke uspjeli da uhvate priključak, a zatim do dođu i do prve prednosti. Do kraja prve četvrtine nijedna ekipa nije uspjela da dođe do osjetnije razlike pa je taj period završen neriješeno 17:17.

Do polovine druge dionice ekipe su se nastavile smjenjivati u minimalnom vodstvu, a do nove osjetnije prednosti od sedam poena naš tim je došao prvom trojkom iz četvrtog pokušaja, a pogodio je Buza, a zatim Gegić i Gordić iz slobodnih bacanja. Prednost smo zadržali do kraja i na odmor otišli sa šest poena razlike (34:28).

U trećoj četvrtini uslijedio je veliki pad u igri bh. tima, u kojem su Belgijanci uspjeli da naprave preokret i dionicu riješe u svoju korist sa velikih 12 poena.

U posljednoj četvrtini Belgijanci su prednost od sedma poena (59:66) držali sve do posljednje tri minuta, nakon čega je naš tim uspio da napravi prekoret serijom 9:0, prije svih sjajnom igrom u završnici Gordića, Muse i Halilovića. Poene koje su odlučili pobjednika postigao je Gordić iz slobodnih bacanja tri sekunde prije kraja. Na drugoj strani gosti su uzvratili trojkom, koja nije priznata jer je isteklo vrijeme, pa su bh. košarkaši zasluženo slavili veliku pobjedu.

Bh. tim do druge pobjede u kvalifikacijama predvodio je Gordić je sa 17 poena, dok su po 16 ubacili Musa i Stipanović, a 10 Halilović. Kod Belgijanaca Serron je ubacio 19, Obasohan 16, Tabu 13 poena.

Naredni susret bh. košarkaši igraju u nedjelju, 25. februara protiv Rusije u Perm.