Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karahodžić i Sulejmanović mogu igrati za bh. košarkaške selekcije

sulejmanovic-karahodzic

Mladi košarkaši Kenan Karahodžić i Emir Sulejmanović dobili su dozvole Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) za promjenu sportskog državljanstva i time osvarili pravo da mogu igrati u zvaničnim utakmicama za bosanskohercegovačke selekcije.

Generani sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Dubravko Barbarić na pres-konferenciji je kazao da su veliki košarkaši telenti Karahodžić i Sulejmanović konačno “naši”, te da su stekli pravo nastupa za reprezentacije BiH.

– Zahvaljujem kancelariji KSBiH i Mirsadu Džonlagiću na angažmanu. U slučaju Karahodžića FIBA je napravila izuzetak, s obzirom na to da još nije napunio 21 godinu.

Karahodžić

Karahodžić

No, s obzirom na to da nije bilo smetnji od košarkaških saveza Srbije i Španije, on već od ove sedmice ima pravo nastupa za reprezentativne selekcije BiH – kazao je Barbarić.

Dodao je da je danas FIBA potvrdila da i Emir Sulejmanović također ima pravo nastupa za reprezentativne selekcije BiH.

Sulejmanović

Sulejmanović

– KSBiH je uspio u svojoj namjeri da okupi naše ponajbolje talente koji su bili rasuti po cijelom svijetu. Tako da će naše reprezentativne selekcije biti obogaćene za dva izuzetna košarkaška talenta – kazao je Barbarić.

Kenan Karahodžić rođen je Bačkoj Topoli (Srbija) 1996. godine. Kao maloljetan otišao u špansku Unikahu. Visok je 210 centimetara i igra na poziciji krilnog centra.

Emir Sulejmanović je rođen jula 1995. godine u vrijeme genocida u Srebrenici.

Sulejmanovića i njegovu porodicu je put odveo u Finsku, gdje je počeo igrati košarku. Bio je član kadetske selekcije Finske. Karijeru je nastavio u Olimpiji, a sjajne igre u klubu iz Ljubljane su ga odvele do slavne Barcelone. U španskom timu prošle godine ubacivao je prosječno 12 poena uz osam skokova po meču. Visok je 206 centimetara i također igra na poziciji krilnog centra.