"Triple switch situation"

Karakaš: Trenerska klinika Mostar izuzetno značajna za razmjenu znanja

mile karakaš trener
FOTO: Fena

Organizator ovog seminara Boris Džidić kazao je kako će danas tijekom cijelog dana biti prezentirano jako puno korisnog materijala

Košarkaški seminar “Trenerska klinika Mostar”, na kojem sudjeluju ugledni treneri iz regije, počela je u subotu u Mostaru predavanjem pomoćnog trenera ruskog Unicsa Mile Karakaša na temu “Triple switch situation”.

– Današnja tema mog predavanja je triple switch obrana i kako napadati tu obranu. Izabrao sam je prije svega jer sam kao čovjek, koji je pohađao jako puno klinika, shvatio da se ova tema ne vrti toliko često – kazao je Karakaš.

Istaknuo je kako je ovaj seminar izuzetno značajan.

– Trener sam 13 godina i kroz taj period trudio sam se pohađati što više klinika, bilo uživo ili online, ali na ovaj način je puno bolje jer imaš priliku upoznati druge trenere, vidjeti kako razmišljaju i ostvariti neke konekcije koje su na kraju dana najbitnije. Imati što veću mrežu ljudi koje poznaješ osim razmjene mišljenja i upoznavanja drugačijeg sustava rada također pruža priliku i za suradnju – kazao je Karakaš.

Navodi kako je popularnost košarke i zanimanje mladih za ovaj sport na našim prostorima u padu.

– Za razliku od prije, vanjski tereni nisu puni, bar je to slučaj u Splitu, a recimo u Rovinju su tri terena jedan do drugog i puni su što me osobno iznenađuje. Moj dojam je da je košarka ipak u određenom padu i mislim da ne otkrivam toplu vodu kad kažem da je potreban neki uspjeh, prije svega reprezentacije, da se djeca mogu početi poistovjećivati s tim igračima, kao što je sada slučaj u nogometu s Modrićem, Perišićem i drugim igračima, i tada će doći svjetliji dani za košarku – kazao je Karakaš.

Trener košarkaške reprezentacije Poljske Igor Miličić danas će u 15.15 sati održati predavanje na temu video pripreme i analize utakmice.

– Mislim da je ova tema jako bitna jer priprema može donijeti značajnu razliku od jednog ili dva koša pokazuju da li je netko trener ili nije, nažalost. Ja sam mlad trener, ali gdje god mogu idem po klinikama, slušam, upijam, puno stvari se ponavlja, ali uvijek se mogu izvući jedna ili dvije anegdote koje su nove i koje mogu pomoći u jednom trenutku, a taj trenutak može biti najvažniji – kazao je Miličić.

Organizator ovog seminara Boris Džidić kazao je kako će danas tijekom cijelog dana biti prezentirano jako puno korisnog materijala.

– Ovo je druga trenerska klinika, prilika za edukaciju i praktičnu nastavu. Raduje me što su tu danas s nama studenti za koje je ovo predavanje besplatno, a tu su i kolege od Tuzle, Varaždina, Slavonskog Broda, Sarajeva, Zadra, Središnje Bosne i skoro cijele Hercegovine i moram reći da sam sretan i nadam se da će to svake godine biti sve bolje. Iako je ovo trenerska klinika volio bih vidjeti više igrača jer možda nikad neće imati priliku raditi s ovako velikim trenerskim imenima – kazao je Džidić.