Karatistkinja iz Cazina osvojila prvo mjesto na World Youth Cupu

ajla-karate

Sedamnaestogodišnja karatistkinja Ajla Mahmutović iz Cazina osvojila je prvo mjesto na takmičenju World Youth Cup koji se ove godine održao u hrvatskom Umagu. Ovo najveće karate prvenstvo okupilo je samo najbolje takmičare iz brojnih država svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ajla se takmičila u kategorili -53 kilograma gdje je bilo ukupno 16 takmičarki od skoro 700 djevojaka učesnica prvenstva, svaka iz različite zemlje. Prema njenim riječima, izvlačenje parova za borbe bilo je jako teško.

ajla-karate1

“Prvo kolo sam radila s predstavnicom Kanade koju sam pobijedila rezultatom od 6:0, zatim Italije u četvrtfinalu 1:0 i Makedonije u polufinalu. Finale sam radila protiv Kineskog Tajpea gdje sam pobijedila rezultatom od 3:0”, istakla je Ajla u razgovoru za AA.

Kako je naglasila, nova medalja je svojevrsna kruna na kraju jedne sezone koja je uspješno obavljena.

“Ova medalja mi mnogo znači i pokazala je da sam vrhunski pripremljena na sve. Već sad krećemo s novim pripremama za novu sezonu. Sve ovo ne bi bilo moguće bez mog trenera Nijaza Muslića, koji je od mene napravio ovo što jesam i mojih roditelja koji mi pružaju podršku, pomažu na sve načine, bez njih ovog rezultata ne bi ni bilo”, kazala je, dodajući kako je i njena mlađa sestra također osvojila srebrenu medalju u dječijem uzrastu.

Mlada Cazinjanka je već početkom godine postala viceprvakinja na Evropskom karate prvenstvu održanom u Cirihu na kojem su učešće uzele sve zemlje Starog konutineta.

Pored velikog uspjeha, sa karate reprezentacijom BiH Ajla je nastupila i na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Lisabonu i na Balkanskom prvenstvu u Sofiji.