Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kiplimo i Jevtić “Trke u čast demokratije”

trka demokratije

Kratka trka humanitarnog karaktera “Trka u čast demokratije” održana je danas na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu povodom godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj.

Pobjedu u muškoj konkurenciji i vrijednu nagradu osvojio je Samuel Naibei Kiplimo (9:42 minuta), dok je u ženskoj slavila Olivera Jevtić (10:55:51). Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji zauzeli su Srđan Samardžić i Uroš Gutić, a u ženskoj Lucija Kimani i Jelena Kosić.

Učesnici su trčali 3,5 kilometara, a pobjednici su osvojili po 1.000, drugoplasirani po 500, a trećeplasirani takmičari po 250 KM.

Turska ambasada u Bosni i Hercegovini i udruženje ”Marathon” organizovali su ovaj događaj s ciljem da pošalje poruku o vrijednostima mira, demokratije, solidarnosti i humanosti. Učestvovali su građani svih generacija, a nakon trke deset bh. građana dobili su kolica za invalidne osobe.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koç rekao je da se ”Trkom za demokratiju” obilježava dan kada se turski narod borio za slobodu, mir i demokratiju, dok je narod Bosne i Hercegovine među prvima pružio podršku i pokazao solidarnost s turskim narodom.