Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krenuo iz treće srpske lige

Ko je Alen Smailagić, strogo čuvana tajna Golden State Warriorsa

Sve je počelo u Beku iz Koteža, klubu iz treće srpske divizije, iz koje je uspio da čak dođe do nacionalnog tima 2016.

Alen Smailagić (2.08cm, 98kg) možda nije ime za koje se čulo u Srbiji mnogo, ali tek će, poslije NBA drafta.

Ovaj 18-godišnjak rođen 18. avgusta 2000. godine, završio je u Golden Stateu poslije razmjene sa Pelicansima, ne slučajno – upravo u Santa Cruz Warriorsima, razvojnom timu, bio je najmlađi igrač u historiji G-lige!

Sve je počelo u Beku iz Koteža, klubu iz treće srpske divizije, iz koje je uspio da čak dođe do nacionalnog tima 2016, a u uzrastu U19, imao je prosjek od pet poena i 5.7 skokova na meču. Ipak, “kupio” je pažnju Amerikanaca kada je u U19 ligi Srbije bilježio 21.7 poena, 11.2 skoka i 1.9 blokada po meču, pre nego što je postao 4. pik G-liga drafta.

Karakterišu ga velika pokretljivost i odlične fizikalije za centra, u NBA skautingu se navodi da čak ne deluje spektakularno kao atleta, ali da ima impresivnu koordinaciju, uz odličnu kombinaciju snage i pokretljivosti.

– Prikazao je impresivnu sposobnost “finišera” kao rookie u G-ligi, uz obećavajuću sposobnost da vodi igru i drži loptu uz improvizatorske poteze. Ima tri double-double, zabilježio je rekord karijere sa 25 poena, 12 skokova i četiri ukradene lopte protiv South Bay Lakersa 7. decembra, dobar je skakač uz pojedine plejmejkerske instinkte koje pokazuje u defanzivi. Ima dobar tajming skoka, ali često ulazi u problem sa faulovima, što mu utiče na minutažu – dodaje se u analizi NBA.

Portal Thestepien.com je napomenuo da je čak Golden State dozirao minutažu Alenu, želeći da ga sačuva od očiju javnosti kao velikog talenta.

– Malo je riskantno za tim da draftuje igrača i razvija ga, uz mogućnost da ga neko drugi izabere posle. To što je bio u Warriorsima u G-ligi, nije podrazumijevalo da klub ima prava u NBA na njega. Bio je čak 11. po najmanjoj minutaži po meču, iako je u top 3-4 igrača ekipe, takođe, deveti je po najmanje minuta u sezoni – navodi se u tekstu o ovom momku.

Napominje se čak i da je defanzivu znatno poboljšao, postavši jedan od najboljih u generaciji, ukradene lopte i blokade su dobar indikator toga, a kao najmlađi u G-ligi, igrao je 818 minuta i završio sezonu sa 2.4 ukradene lopte uz 4.8 blokada.

Velika prednost je i angažovanost na terenu, u skauting izvještajima navodi se da voli da pomogne saigračima čak i tamo gdje se od njega to ne očekuje. Konstantno se kreće, drži ruke visoko, rijetkost je da visok igrač njegovih godina konstantno igra korektno u rotaciji i defanzivi.

Takođe, smatra se da je najbolje da ostane u Santa Cruzu do sljedeće sezone, kako bi razvio tijelo i fizikalije za NBA nivo. Koliko ga Warriorsi cijene, dovoljno govori situacija sa drafta jer su imali 58. pik. Postojala je bojazan da ga Clippersi hoće, zainteresovani od međusobnog duela koji je već spomenut, a imali su opciju kao tim koji bira 48 i vjerovatno ga ne bi pustili. Na kraju, ipak su Pelicansi bili brži kao 39, ali je došlo do trejda koji su Warriorsi željeli.


Kladionica Meridian ima vrhunske kvote na košarkaške mečeve, koje možete da pogledate OVDJE. Ukoliko želite da vaš Meridianbet račun dopunite u nekoliko klikova na raspolaganju su vam Kliker i xBon, a na svaku uplatu ovim vaučerima dobijate 5% bonusa.