Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je Joshua koji je “patosirao” Klička: Bio sam u zatvoru, tamo su samo idioti

joshua2

Na nogometu je prebio suparničkog igrača, uhvaćen je s marihuanom, a 14 mjeseci je nosio zatvoreničku narukvicu. I, da, bio je dvije sedmice u zatvoru. Njegovo ime je Anthony Joshua (27).

Srećom, nije postao kriminalac ili narko-diler. Umjesto toga sinoć je na Wembleyu pred 90.000 gledalaca boksao protiv legendarnog Vladimira Klička. I pobijedio.

– Kad sam dospio u zatvor, shvatio sam da su unutra samo idioti. Bio sam dvije sedmice, a mogao sam isto tako dobiti i 10 godina. Mogao sam još biti unutra. Bio mi je to poziv na buđenje. Nakon izlaska iz zatvora vratio sam se majci u stan i upisao zidarski tečaj – ispričao je Joshua.

Sa 16 godina igrao je nogomet i 100 metara je trčao ispod 11 sekundi. Tokom jedne utakmice, prebio je protivničkog igrača.

– Primio sam ga za vrat i bacio preko leđa. Nisam bio svjestan svoje snage, a i on je nezgodno pao. Srećom, dobio sam samo sudski ukor.

Sa 17 se odselio od majke, živio u hostelu te s prijateljima sudjelovao u uličnim tučnjavama. A onda ga je rođak odveo u lokalni bokserski klub i tu je sve počelo.

Izabran je u reprezentaciju, ali 2011., godinu dana prije OI-ja u Londonu, policija ga je zaustavila zbog prebrze vožnje, a u torbici mu je pronađena marihuana i pri tome je bio u trenerci reprezentacije Velike Britanije. I opet je izbjegao zatvor i dobio 100 sati dobrotvornog rada, no bokserski savez ga je suspendirao.

– Drago mi je zbog toga jer me to probudilo. Ne toliko optužba koliko mi je bilo žao prijatelja, majke, ali i boksa.

No u savezu su očito shvatili kakav se talent krije u ovom bokseru te su ga naknadno pozvali na Evropsko prvenstvo. I tako je Joshua praktički bez treninga otišao na EP i – ušao je u četvrtfinale. Nakon toga išao je i na Svjetsko prvenstvo u Azerbajdžan, a njegova majka, koja nikad nije bila niti na jednom meču do tada, gledala je kod kuće uz TV…

– Bila sam jako nervozna, sve vrijeme sam brisala čelo peškirom. Htjela sam gledati meč, ali nisam htjela gledati kako ga neko udara. Nisam znala što da radim – kaže gospođa Yeta.

Godinu dana kasnije Anthony je u Londonu postao olimpijski pobjednik. Majka Yeta tad je prvi put meč gledala uživo.

– Ponosna sam na njega. Odbio je 50.000 funti da odmah krene u profesionalce.

Iako je kupio kuću od pola miliona eura, u kojoj živi majka njegova djeteta, 1,5 godišnjeg Josepha, Joshua još živi s majkom u gradskom stanu koji joj je poklonio čim je počeo ozbiljnije zarađivati.

– Izbjegavanje zatvora za Anthonyja je bila prekretnica u životu. On je zločesti dečko koji se trudi biti dobar. Boks mu je spasio život. Uz boks se naučio disciplini i kako koristiti to svoje veliko tijelo – rekao je Joshuin promotor Eddie Hearn.

Iako je sada svjetski prvak, njegova majka najčešće priča upravo o olimpijskom zlatu.

– Zlato na Olimpijskim igrama je nevjerovatan uspjeh. Uvijek je imao tu vrlinu da se može u potpunosti posvetiti čemu god želi. Jako sam ponosna na njega, jako – zaključila je Anthonyjeva majka.

Joshua se za meč protiv Klička spremao i u džamiji (FOTO)