Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA

Koja god ekipa pobijedi u finalu, on će dobiti šampionski prsten

Oklahoma City Thunder v Los Angeles Lakers
LAKE BUENA VISTA, FLORIDA - AUGUST 05: Dion Waiters #18 of the Los Angeles Lakers attempts a shot against Nerlens Noel #9 and Hamidou Diallo #6 of the Oklahoma City Thunder during the first quarter at HP Field House at ESPN Wide World Of Sports Complex on August 05, 2020 in Lake Buena Vista, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Većini igrača koji će učestvovati u finalu pobjeda bi donijela prvi prsten, a među njima je i Dion Waiters. No razlika između njega i svih ostalih je u tome što će on dobiti prsten bez obzira na to ko osvoji naslov

U noći sa srijede na četvrtak u 3 sata prema našem vremenu počinje NBA finale između LA Lakersa i Miami Heata.

Lakersi traže svoj 17. naslov, kojim bi se izjednačili s Boston Celticsima kao najtrofejnija NBA franšiza u historiji, a Miami je u lovu na četvrti, baš kao i LeBron James.

Većini igrača koji će učestvovati u finalu pobjeda bi donijela prvi prsten, a među njima je i Dion Waiters. No razlika između njega i svih ostalih je u tome što će on dobiti prsten bez obzira na to ko osvoji naslov.

Naime, Waiters je sezonu započeo u Miamiju, koji ga je prije kraja prijelaznog roka u februaru poslao u Memphis u trejdu koji je Heatu donio Andrea Iguodalu i Jaea Crowdera. Memphis ga je uskoro otpustio, a mjesec dana kasnije Lakersi su mu ponudili ugovor do kraja sezone kako bi pojačali konkurenciju u vanjskoj liniji.

U očima NBA lige svaki igrač koji je u jednom trenutku bio igrač šampionske ekipe u datoj sezoni ima pravo na prsten.

Ipak, u slučaju da Lakersi kao njegov aktualni klub izgube finale, konačna odluka bit će na Heatu, koji mu može i ne mora uručiti ultimativnu NBA nagradu.

Prvi igrač u historiji koji je dosad bio u takvoj situaciji je brazilski centar Anderson Varejao. On je skoro punih 12 godina igrao za Cleveland Cavalierse, no pred kraj sezone 2015./2016. Cavsi su ga trejdali u Portland, koji ga je otpustio, a nekoliko dana kasnije stigao je poziv Golden State Warriorsa.

Cleveland i Golden State četiri godine zaredom su se susretali u NBA finalima, ali to je bila jedina sezona u kojoj su LeBron i Cavsi uzeli naslov, i to preokrenuvši 3:1 u finalu.

Međutim, Varejao je i prije početka finala rekao da ne namjerava prihvatiti prsten od Cavsa u slučaju da ga oni osvoje, što se i dogodilo.

Iduću sezonu Brazilac je počeo s Warriorsima, koji su ga u februaru otpustili. Više nikad nije zaigrao u NBA ligi, ali budući da su Warriorsi te sezone ponovno osvojili naslov, ponudili su mu prsten kao bivšem igraču, a on ga je ovaj put prihvatio.

Patrick McCaw prošlu je sezonu počeo kao član Warriorsa, ali zbog nesuglasica oko ugovora nije zaigrao za njih prije nego što je preko Clevelanda završio u Torontu. Ipak, on nije morao čekati milost Warriorsa jer je Toronto osvojio naslov.

Dakle, iako Waiters ima pravo na prsten, nije sasvim sigurno hoće li ga dobiti ako Miami postane prvak, pogotovo zato što je Heat jedva dočekao da ga se riješi. Od početka sezone Heat ga je triput suspendovao zbog raznih oblika neprofesionalnog ponašanja, a kulminacija je bila pri trećoj suspenziji kad je prije leta pojeo slatkiš s THC-om pa ga nisu mogli probuditi pri slijetanju, što je izazvalo paniku u timu.

Za Miami je nastupio samo tri puta, a za Lakerse sedam. Iako ni kod jednih ni kod drugih nije bio važan igrač, ima daleko najveću vjerovatnost od svih sudionika finala da će dobiti šampionski prsten.

nba