Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korkarić: Dobili smo taškog protivnika ali nismo bez šansi

Rukometaši na putu za Slovačku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u junu će igrati utakmice baraža za nastup na svjetskom prvenstvu 2017. godine u Francuskoj protiv selekcije Švedske.

Švedska je tradicionalno zemlja koja voli rukomet i iza sebe ima velike rezultate na međunarodnom nivou. Ta skandinavska zemlja okončala je nastup na Evropskom prvenstvu u Poljskoj na osmom mjestu, izborila je kvalifikacije za olimpijadu i sigurno je da želi nastaviti kontinuitet učešća na velikim takmičenjima.

Pomoćni trener reprezentacije BiH Zuhdija Korkarić smatra da je BiH dobila izuzetno teškog protivnika, ali da se bh. rukometaši ne trebaju unaprijed predati.

– Švedska u posljednjih nekoliko godina izvršila reorganizaciju i podmlađivanje ekipe. Igraju brz i moderan rukomet. Gledao sam njihove utakmice na Evropkom prvenstvu i moramo priznati da smo dobili izuzetno teškog protivnika, ali sigurno je da će se naši momci boriti do posljenjeg minuta baraža. Možemo ih proći ali će biti jako teško – izjavio je Korkarić Feni.

Nada se da će današnji žrijeb u Krakovu biti sretniji po selekciju BiH, te da će BiH u baražu dobiti Mađarsku ili Island, koji ipak nisu na nivou švedskog rukometa.

– Nismo imali sreće, ali raduje me što imamo iskustvo igranja utakmica protiv selekcija koje gaje sličan rukomet kao Šveđani, a to su Danci i Islanđani. Ako nas zdravlje posluži i budemo kompletni nećemo biti bez šansi za plasman na svjetsko prvenstvo – dodao je Korkarić.

Parovi baraža za svjetsko prvenstvo 2017. godine su Švedska – BiH, Slovenija – Norveška ili Hrvatska, Češka – Makedonija, Poljska – Holandija, Rusija – Crna Gora, Srbija – Mađarska, Island – Portugal, Bjelorusija – Latvija i Danska – Austrija.

Prve utakmice baraža igrat će se od 10. do 12. juna, a revanši od 14. do 16. juna ove godine.