Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tokio

Korona virus se uvukao u Olimpijsko selo, organizatori strahuju

To je već 45. slučaj zaraze covidom među ljudima vezanim za organizaciju, ali prvi u objektima u kojima bi od 23. jula do 8. avgusta trebali boraviti sportisti

Direktor Olimpijskih igara u Tokiju Toshiro Muto potvrdio je na press-konferenciji da je u Olimpijskom selu zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

Organizatori Igara strahuju da bi se virus mogao proširiti među sportistima te da bi Igre mogle drastično povećati broj zaraženih koronavirusom u Japanu. To je već 45. slučaj zaraze covidom među ljudima vezanim za organizaciju, ali prvi u objektima u kojima bi od 23. jula do 8. avgusta trebali boraviti sportisti. Identitet zaražene osobe nije objavljen, ali je Muto rekao da je riječ o stranoj osobi koja u Olimpijskom selu radi na organizaciji.

Japan bilježi stalan rast broja zaraženih, a javnost je sve više protiv održavanja Igara u strahu da će oni koji dođu u Tokio sa sobom donijeti nove sojeve virusa. Japanske vlasti su još u martu zabranile dolazak stranih gledatelja na Igre, da bi ovog mjeseca objavile da neće uopće biti gledatelja na olimpijskim borilištima.

Brojni sportisti, poput Nicka Kyrgiosa, odustali su od nastupa u Tokiju, a japanski mediji pišu da su hiljade volontera odustale od pomaganja organizaciji. Na Igrama bi trebalo učestvovati više od 11.000 sportista od kojih je, prema podacima Međunarodnog olimpijskog odbora, cijepljeno njih oko 85 posto.

Samo 20 posto odraslog stanovništva u Japanu je potpuno cijepljeno u usporedbi s 48 posto u SAD-u i 52 posto u Velikoj Britaniji.