Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarkaši CSKA prvaci Evrope

cska

Košarkaši CSKA iz Moskve postali su novi šampioni Evrope. Poslije osam godina CSKA je osvojio sedmu titulu prvaka Euroleague nakon što su nakon produžetka finala u Mercedez-Benz Areni u Berlinu savladali Fenerbahce sa 101:96, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije ekipe, koje su tokom sezone najviše pokazale, borile su se za titulu – Moskovljani za svoju sedmu, prvu od 2008. godine, a Fenerbahce za prvu.

U završnici meča djelovalo je da će CSKA propustiti priliku da osvoji titulu pošto je ruski šampion ispustio 21 poen prednosti koliko je imao početkom treće četvrtine.

Ipak, u produženih pet minuta Moskovljani su bili uspješniji i uspjeli su da osvoje titulu prvaka Evrope.

Početak utakmice donio je izjednačenu igru, a odbrane su, kao što se i očekivalo bile u prvom planu. Moskovljani su nakon 10 minuta igre bili u vodstvu plus 2 poena – 22:20

Nije se mnogo promijenilo ni početkom druge četvrtine. Obje ekipe su teško dolazile do poena. Ipak, sredinom druge četvrtine CSKA je dobrom odbranom i protokom lopte u napadu preuzeo kontrolu, pa je do kraja prvog poluvremena rezultat bio 50:30.

Fenerbahce je u drugom poluvremenu pokušavao da se vrati u meč, ali nije došlo do znatne promjene rezultata, pa je povratak bio težak. Košarkaši moskovskog kluba su ostali smireni i treću četvrtinu su završili sa 16 poena prednosti – 69:53.

Ono što nisu uspjeli uraditi u trećoj četvrtini igrači Fenera jesu u posljednjoj. Za šest i po minuta uspjeli su da smanje razliku na minus 12, a tri i po minuta do kraja meča rezultat je bio 79:76. Fenerbahceov Boby Dixon je dodatno smanjio razliku na 79:78, ali je onda Miloš Teodosić preuzeo odgovornost i 48 sekundi prije kraja meča pogodio za 81:78.

Uslijedio je time-out turskog kluba nakon kojeg je Boby Dixon pogodio trojku za 81:81 nakon čega su uslijedili produžeci u kojima su bolji i koncentrisaniji bili Moskovljani.

U utakmici za treće mjesto na završnom turniru košarkaške Euroleague ruski Lokomotiv Kuban savladao je ranije danas španski Laboral Kutxu s 85:75.