Kvalifikacije za SP

Košarkaši Litvanije u dramatičnom meču pobijedili selekciju BiH

bih litvanija AA (1)

Najbolji pojedinac na parketu bio je Miralem Halilović sa postignutih 20 poena, a Džanan Musa je sakupio 14 poena i 6 asistencija.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je prvi poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i to jednim poenom razlike od Litvanije koja je najveći rival u borbi za prvo mjesto u grupi, javlja Anadolu Agency (AA).

Muška seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u tuzlanskom “Mejdanu” protiv Litvanije odigrala treći meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati 2023. godine.

Nakon što su u prvim mečevima slavile pobjede nad Češkom i Bugarskom, selekcije BiH i Litvanije su večeras igrale meč za lidersku poziciju u kvalifikacionoj grupi “F“ sa koje bi prenijeli bodove u narednu rundu kvalifikacija, za razliku od drugoplasiranih i trećeplasiranih selekcija koje novu fazu kvalifikacija počinju sa nulom na bodovnom kontu.

Izabranici bh. selektora Vedrana Bosnića bolje su otvorili meč i u prvoj četvrtini poveli sa 21:13. Litvanci su u nastavku zaigrali nešto brže i došli su na poen zaostatka, ali je prvo poluvrijeme ipak zavšeno prednošću BiH od 41:36.

Litvanci su bolje otvorili drugo poluvrijeme i na kraju treće četvrtine su imali prednost od 60:56. U neizvjesnoj završnici meča košarkaši obje ekipe su pokazali požrtvovanost na terenu, ali više snage, koncentracije i sportske sreće imali su Litvanci koji su na kraju slavili pobjedu rezultatom 78:77.

Najbolji pojedinac na parketu bio je Miralem Halilović sa postignutih 20 poena, a Džanan Musa je sakupio 14 poena i 6 asistencija.

Za tri dana, 27. februara, košarkaši BiH će igrati i gostujuću utakmicu protiv Litvanije u Vilniusu.