Košarkašica sa WNBA iskustvom u dresu reprezentacije BiH

Lynetta Kizer

Goran Jovanović, selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH objavio je spisak igračica na koje će računati na startu kvalifikacija za Eurobasket 2017 u Češkoj. Među pozvanim košarkašicama nalazi se i Amerikanka Lynetta Kizer, koja bi trebala biti veliko pojačanje za bh. tim pod koševima.

Kizer je već dobila bh. državljanstvo od Vijeća ministara BiH. Ostalo je još da joj se izda pasoš BiH kako bi stekla pravo nastupa u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. Amerikanka je u maju ove godine bila na okupljanju ženske košarkaške reprezentacija, kada se upoznala sa selektorom Jovanovićem i budućim saigračicama. Iako joj je tek 25 godina riječ je o košarkašici sa bogatim WNBA iskustvom. Tokom karijere nastupala je za Tulsu Schok, Phoenix Mercury i Indianu Fever, timove iz najjače ženske lige svijeta. Ima iskustvo i na evropskom kontinentu gdje je prošle sezone igrala za turski Hatay, a prethodne za Good Angels iz Slovačke.

“Kizer je zaista igračica sa velikim iskustvom iza sebe, iako je mlada. Da posjeduje kvalitet pokazuje podatak da je igrala finale WNBA lige, te da je u Turskom prvenstvu bila među najboljim strijelcima. Ovih dana bi trebala potpisati ugovor sa Galatasarayem, klubom koji je prije dvije godine bio šampion Evrope. Dakle, jasno je kakvo smo pojačanje dobili na centarskoj poziciji. Ostalo je još da riješimo neke administrativne sitnice i ona će dobiti bh. pasoš. Nakon toga nadamo se i debitovati za BiH protiv Rumunije”, kaže Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH za Anadolu Agency (AA).

Bh. djevojke će se okupiti 15. novembra u Tuzli, gdje će i obaviti pripreme. Prvi ogled u grupi “H” očekuje ih šest dana kasnije kada će gostovati Rumuniji. Susret drugog kola igraće 25. novembra u Tuzli protiv Turske.

Na Jovanovićevom spisku su: Nikolina Babić, Irena Vrančić, Miljana Džombeta, Milica Duura, Tamara Kapor, Matea Tavić, Aida Kalušić, Marica Gajić, Dragana Svitlica, Kizer Lynetta, Marina Džinić, Emina Demirović, Anđela Delić, Nikolina Delić, Melisa Brčaninović i Nikolina Džebo.

Na Evropskom prvenstvu 2017. uz domaćina Češku igraće pobjednici svih devet kvalifikacionih grupa, te šest najboljih drugoplasiranih selekcija. Treće i četvrto kolo kvalifikacija igraće se u februaru, a završiće se ogledima petog i šestog kola u novembru 2016. Godine, piše Anadolu Agency.