Pobijedile Švicarsku

Košarkašice BiH izborile plasman na Eurobasket, prvi put nakon 22 godine

kosarkasiceBiH_Svica_Rusija (1)

Izabranice selektora Gorana Loje uz dosta problema su došle do pobjede, što je bilo i očekivano s obzirom na neigranje dvije najbolje bh. igračice Marice Gajić i Jonquel Jones

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Španiji i Francuskoj. Košarkašice BiH danas su u Orenburgu pobijedile selekciju Švicarske sa 67:62 i prvi put nakon 22 godine izborile plasman na smotru najboljih evropskih selekcija kolo prije kraja kvalifikacija.

Izabranice selektora Gorana Loje uz dosta problema su došle do pobjede, što je bilo i očekivano s obzirom na neigranje dvije najbolje bh. igračice Marice Gajić i Jonquel Jones.

Švicarke su tokom cijele utakmice pružale izuzetno snažan otpor, a većim dijelom meča imale i prednost. Tek u posljednjoj četvrtini košarkašice BiH “prelomile” su meč u svoju korist, najviše zahvaljujući naturaliziranoj Amrikanki Curtney Hurt, koja je u debitantskom nastupu odigrala na vrhunskom nivou i BiH odvela na EP.

Hurt je meč završila sa “double-double” učinkom od 30 poena i 13 skokova, dok je Melisa Brčaninović postigla 14 poena i 10 skokova.

U selekciji Švicarske najbolja je bila Evita Herminjard sa 23 poena.

U posljednjem kolu u kvalifikacijama košarkašice BiH u subotu igraju protiv Estonije, u mečui koji neće imati rezulčtatski značaj.

Evropsko prvenstvo u Španiji i Francuskoj igra se od 17. do 27. juna.