Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ovacije na aerodromu

Košarkašice BiH stigle u Sarajevo: “Vi ste ponos države…”

New Project – 2021-06-27T125900.019

Bh. košarkašice su osvojile peto mjesto na Evropskom prvenstvu i direktno izborile ulazak u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Bh. košarkašice stigle su danas na Sarajevski aerodrom. Zagrljaji, suze radosnice i povici: “Šampioni”, “Vi ste ponos države…”.

U najkraćem se tako mogu opisati trenuci kada je bh. ekspedicija dočekana u holu aerodoroma.

Bh. košarkašice su osvojile peto mjesto na Evropskom prvenstvu i direktno izborile ulazak u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Ovo je istorijski uspjeh naše ženske košarkaške reprezentacije.

Na aerodromu su ih dočekali roditelji, prijatelji, kolegice iz mlađe reprezentacije, građani…

Ekspedicija reprezentacije BiH brojala je 24 člana, od čega je 14 košarkašica, a ostatak su bili članovi staffa reprezentacije.

Podsjetimo, s ekipom nije glavna zvijezda Jonquel Jones, koja je nosila BiH do ovog istorijskog uspjeha. Jones se odmah morala vratiti u Ameriku i pridružiti svom timu u WNBA.

“Presretni smo što smo ostvarili ovakav uspjeh, niko to od nas nije očekivao pri odlasku na prvenstvo. Vidjeli smo da smo u dobroj formi, imamo dobru energiju i desilo se to što se desilo”, kazao je selektor Goran Lojo.

“Sigurno da je bilo naporno. Od početka priprema sam znala šta nas očekuje, EP nije šala ako želite postići rezultat kao što su naše djevojke to i učinile”, kazala je za N1 Razija Mujanović, menadžerica košarkaške reprezentacije BiH.

Podsjetimo, u timu koji je na Eurobasketu ispisao istoriju ženske košarke BiH bile su: Milica Deura (kapiten), Marica Gajić, Jonquel Jones, Irena Vrančić, Nikolina Delić, Anđela Delić, Matea Tavić, Melisa Brčaninović, Miljana Džombeta, Dragana Domuzin, Nikolina Džebo, Nikolina Babić, Milina Mišeljić, Anđela Gligić i Tamara Kapor.

U 13 sati će Zmajice stići u Vijećnicu, gdje će se održati i konferencija za medije, a ugostit će ih gradonačelnica Benjamina Karić.

U kvalifikacijama za SP, koje će se igrati u februaru naredne godine, učestvovat će šest najboljih selekcija sa ovogodišnjeg Eurobasketa, četiri selekcije iz Amerike, četiri iz Azije / Okeanije te dvije iz Afrike.