Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fiba

Košarkašice BiH u četvrtom “šeširu”, jedna velesila u našoj grupi

kosarkaska-reprezentacija-bih-zene

Iz prve jakosne grupe potencijalni protivnici naših Zmajica su Španija, Francuska, Belgija, Srbija i Turska (samo jedna od tih ekipa)

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) odredila je jakosne grupe pred žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo košarkašica, koje će se 2023. godine održati u Sloveniji i Izraelu, piše zvanična stranica KSBiH.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je na proteklom EP osvojila peto mjesto, smještena je u četvrti “šešir”, gdje su također Slovenija, Ukrajina, Mađarska i Hrvatska. To ipak ne znači da će u grupi sa našom selekcijom biti više ekipa s boljim rankingom od BiH, već samo jedna – ali velesila.

Naime, u grupama A, B, D, C i E bit će reprezentacije iz prvog, četvrtog, petog i osmog šešira.

Iz prve jakosne grupe potencijalni protivnici naših košarkašica su Španija, Francuska, Belgija, Srbija i Turska (samo jedna od tih ekipa).

Iz petog šešira potencijalni rivali BiH su Litvanija, Poljska, Njemačka, Bugarska i Rumunija. I konačno, iz osme jakosne grupe u grupi sa našom selekcijom bit će Finska, Island, Sjeverna Makedonija ili Albanija.

Ukupno 38 reprezentacija bit će podijeljeno u deset grupa (osam po četiri, dvije po tri reprezentacije). Na Eurobasket će se plasirati deset prvoplasiranih selekcija i četiri najbolje drugoplasirane.

Žrijeb kvalifikacija održat će se u petak, 20. avgusta u Minhenu (11 sati). Osiguran je direktan prenos na YouTube kanalu FIBA.