Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nije bilo ugodno

Kosovska atletičarka nakon SP-a u Beogradu: Osjećala sam se diskriminirano

bakroi (1)
Gresa Bakraqi

Svjetski atletski savez znao je kako će Srbija postupiti u pogledu kosovske zastave. Pristali su na to jer nisu htjeli dizati političke tenzije, navodi Apel

Na nedavno završenom Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici u Beogradu vidjeli smo nekoliko istorijskih trenutaka. Ističe se rezultat Ivane Vulete, kojoj je pošlo za rukom da odbrani zlato u skoku u dalj, čime je postala prva Evropljanka u istoriji s tim rezultatom.

Ipak, bilo je u Beogradu i manje ugodnih scena. Jedna od njih tiče se jedine predstavnice Kosova na prvenstvu, trkačice Grese Bakraqi.

S obzirom na to da Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, u dvorani su sakrili sva državna obilježja svojih susjeda, uključujući i zastavu na velikom ekranu semafora.

Albanski mediji izvještavaju o velikoj sramoti, a Bakraqi je ispričala kako je dočekana u glavnom gradu Srbije.

“Organizatori su stalno pokušavali sakriti natpis Kosovo na mojoj majici, sramotno. Osjećala sam se diskriminirano i nisam htjela nastupiti ako nisam imala isti tretman kao ostale takmičarke. Na kraju sam nastupila u majici na kojoj je samo pisalo KOS”, rekla je Bakraqi za Apel.

“Novinari su tražili intervjue, no srbijansko osiguranje i policija, koji su me pratili posvuda, to nisu dozvoljavali. Osim toga, nisam imala problem“, rekla je Kosovka.

Svjetski atletski savez znao je kako će Srbija postupiti u pogledu kosovske zastave. Pristali su na to jer nisu htjeli dizati političke tenzije, navodi Apel.