Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krešić: Biti drugi u Evropi u jakoj konkurenciji je izuzetan uspjeh

fena_karate_federacija05

Srebrenu medalju i dvije bronzane osvojili su karatisti Federacije BiH na Regionalnom prvenstvu Evrope koje je od 2. do 4. juna održano u Prištini, a osvajanje drugog mjesta u Evropi je izniman rezultat, izjavio je trener juniorsko-kadetske reprezentacije FBiH Anto Krešić.

– Nakon uvrštavanja karatea među olimpijske sportove, poraslo je zanimanje za ovaj borilački sport, tako da je u Prištini nastupio veliki broj selekcija iz cijele Evrope. Mnoge su nastupile u najjačim sastavima, jer su došli kako bi provjerili formu za naredne velike turnire, koji će se bodovati za Omladinske igre 2018.godine, ali i Olimpijske igre 2020.godine. Biti drugi u Evropi u ovako jakoj konkurenciji je izuzetan uspjeh. Posebno nas raduje što je najveći broj reprezentativaca bio s područja Tuzlanskog kantona – izjavio je Krešić za Fenu.

Na putu do medalje reprezentacija Federacije BiH pobijedila je Švicarsku sa 2:1, zatim drugu reprezentaciju Turske 2:1, dok je u finalu protiv prve reprezentacije Turske izborila 1:1, ali je zlato pripalo Turkinjama zbog više osvojenih poena u prethodnim mečevima.

Boje juniorsko-kadetske reprezentacije FBiH koja se na takmičenju u Prištini okitila srebrom, branile su Stefani Krešić (KK DO Tuzla), Dženana Šiljegović (KK Sensei Lukavac), Irma Rahmanović (KK Ilidža), Ema Nadarević (KK Regeneracija V. Kladuša) i Ema Selman (KK Omladinac Senica).

– Zadovoljna sam nastupom, organizacijom i ambijentom na prvenstvu. Nismo imali sportske sreće da završimo finale u svoju korist, jer nam je na putu bila regija iz Turske, koja je velesila u ovom sportu. Prošle godine sam takođe bila učesnik na Evropskom prvenstvu za regije kao takmičarka Tuzlanskog kantona i mogu reći da je ove godine konkurencija bila daleko kvalitetnija – kazala je Krešić na konferenciji za novinare.

Na istom takmičenju muška juniorsko-kadetska reprezentacija TK, koju je vodio Željko Zombra, osvojila je bronzanu medalju, nakon pobjede protiv Kosova 2:0, dok su u polufinalu poraženi od turskog Marmara 3:1. U repesažu su predstavnici TK pobijedili Crnu Goru 2:0, te Makedoniju 3:2.

Bronzanom medaljom okitila se i ženska juniorsko-kadetska reprezentacija TK koju je vodio trener Fikret Selman.