korona zaustavila adri tour

Kritike na račun Đokovića, Kyrgios: “Glupa odluka…”

adria_tur (1)

Znam da je bilo kritika, posebno iz zapadnih zemalja. Pitali su me zašto imamo publiku, zašto ne poštujemo pravila o socijalnom distanciranju, kako možemo organizirati sve to usred pandemije

Vijest da je zbog korona virusa otkazano finale Đokovićevog turnira Adria Tour u Zadru, sinoć je obišla svijet.

Adria Tour, turnir organiziran u vrijeme pandemije koronavirusa na ideju najboljeg tenisera svijeta, već je ranije kritikovan u njemačkim medijima. Tada je Deutsche Welle za vrijeme prvog turnira u Beogradu pisao kako Đoković i Beograd iritiraju, a Süddeutsche Zeitung je naveo kako je “sasvim neodgovorno da je, u vrijeme kada čitav svijet pokušava izići na kraj s epidemijom koronavirusa, gledalište u teniskom centru Novak bilo prepuno”, a da su se “nakon mečeva razdragani igrači međusobno grlili i u potpunosti ignorisali sve epidemiološke mjere fizičkog distanciranja”.

“Znam da je bilo kritika, posebno iz zapadnih zemalja. Pitali su me zašto imamo publiku, zašto ne poštujemo pravila o socijalnom distanciranju, kako možemo organizirati sve to usred pandemije… Teško je objasniti ljudima da ovdje situacija nije kao u SAD-u ili Velikoj Britaniji. Nikada nismo prešli granice i poštovali smo pravila. Rezultat je bio nevjerovatan”, rekao je Đoković nakon beogradskog turnira, a uoči zadarskog.

U Zadru je turnir prekinut uoči finala Đokovića i Rubljova nakon što se saznalo da Dimitrov ima koronavirus, a potom je otkriveno da je zaražen i Borna Ćorić, te dva trenera tesnisera koji su učestvovali na turniru, Đokovićevog i Dimitrovog.

Brad Gilbert, teniski stručnjak, očekivao je ovakav rasplet. “Naravno… Sada će svi što prije morati na testiranje”, napisao je Gilbert, a na njegov komentar nadovezao se bivši teniser Andy Roddick, Amerikanac koji je tokom igračke karijere imao nekoliko žestokih duela s Đokovićem.

“Izgleda da postoji neka pandemija”, ironičan je bio Roddick.

Đoković je još u aprilu rekao kako se ne želi vakcinisati, njegova supruga je širila teorije zavjere po društvenim mrežama, a i tada je Roddick, koji je proteklih mjeseci pozivao Amerikance da poštuju mjere socijalnog distanciranja, bio šokiran.

“Ne moram se složiti s nečijim sistemom vjerovanja, ali poštujem svačije mišljenje. Bit svega je vjeruje li u cijepljenje ili ne jer ono je nešto najsigurnije da se tenis vrati na globalnu scenu. Dakle, ovo je Novak rekao sam i ne moram se složiti s njim. On dobro zna da će sam morati donijeti odluku. Bit će zanimljivo vidjeti koliko je dubok njegov sistem vjerovanja bude li morao propuštati Grand Slamove jer ne želi cjepivo”, rekao je tada Roddick.

Nakon vijesti o zarazi Dimitrova, oglasio se i njegov kontraverzni kolega, Australac Nick Kyrgios.

“Glupa odluka da se igra ova egzibicija, želim svima brz oporavak, ali evo šta se desi kad zanemarite protokole. Ovo NIJE ŠALA”, napisao je Kyrgios na Twitteru.

Ostatak Adria Toura u Banjoj Luci i Sarajevu vjerovatno će biti otkazan nakon neslavnog kraja turnira u Zadru.