Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Krivična prijava protiv Predraga Bartule bivšeg predsjednika Bokserskog saveza BiH

predrag bartula
FOTO: Screenshot / Youtube
Predrag Bartula (lijevo)

Navedene osobe se sumnjiče da su neovlašteno raspolagali namjenskim sredstvima na računu Bokserskog saveza BiH

Protiv bivšeg Predsjednika Bokserskog saveza BiH Predraga Bartule podnesena je krivična prijava zbog zloupotrebe položaja/ovlaštenja, lažnog prijavljivanja, davanja lažnog iskaza, nesavjesnog privrednog poslovanja, prijevare, zloupotrebe povjerenja, kao i udruživanja radi činjenja krivičnih djela. Kao saučesnici se navode Adnan Pašić i Zdravko Simović.

– Kako iz prijave saznajemo, iako smijenjen na skupštini Bokserskog saveza 03.02.2024. Predrag Bartula zajedno sa nekoliko svojih pristalica uključujući Simovića i Pašića i dalje obmanjuje javnost da predstavlja Bokserski savez BiH. Donosi i provodi niz nezakonitih odluka, čineći time štetu Bokserskom savezu BiH, trećim licima a ponajviše bh. sportu i sportistima. Bartula i ostali su pokušali na razne načine, ali dosad nisu uspjeli, osporiti legalitet sjednice skupštine BS BiH 03.02.2024. godine na kojoj su smijenjeni – navodi nova uprava Saveza.

Preciziraju da je, zbog dužeg opstruisanja rada Saveza od dijela uprave na čelu sa Predragom Bartulom, 03.02.2024. održana Skupština Bokserskog saveza BiH. Tada su smijenjeni svi organi upravljanja, uključujući i dotadašnjeg predsjednika Upravnog odbora BS BiH Predraga Bartule. Blagovremeno je predat zahtjev za upis izmjena nadležnom Ministarstvu pravde BiH koji je, kako se navodi, još u postupku i pored dostavljenih urgencija više od 30 bokserskih klubova i saveza iz cijele BiH koji daju podršku novoj upravi.

– Navedene osobe iz ličnih motiva, vjerovatno da bi što duže mogli koristiti pečat i predstavljati se kao legitimni predstavnici Saveza zarad lične koristi, pokušavaju odugovlačiti i stopirati upis legitimnih odluka koje su volja većine, podnoseći očigledno neosnovane dopise (žalbe/prijave) inspekciji, ministarstvima i drugim institucijama. Nakon što je Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH potvrdio da, po njihovim prijavama, nema utvrđenih nepravilnosti povodom sjednice Skupštine BS BiH 03.02.2024. godine, Adnan Pašić i drugi su pokrenuli Upravnu tužbu koja se vodi pred Sudom BiH, što je opet samo privremeno usporilo upis izmjena, a što će se očekujemo riješiti uspješno u narednom periodu – navodi nova uprava Saveza.

– Navedene osobe se sumnjiče da su neovlašteno raspolagali namjenskim sredstvima na računu Bokserskog saveza BiH, da duže vrijeme opstruiraju rad Saveza, kao i da pokušavaju na razne prijevarne načine da potkopaju legalitet validne skupštine koja ih je smijenila, legalne odluke koje su sami usvojili za vrijeme svog mandata, te uredno zaključen Sporazum o tehničkoj organizaciji Evropskog prvenstva za juniore. Sumnja se da je motiv za sve navedeno, nezakonit pokušaj prisvajanja organizacije Evropskog prvenstva za juniore 2024 koje bi se trebalo održati u Sarajevu i ostvarivanje lične koristi na štetu angažovanih dobavljača i izvođača, kako je to bila nažalost praksa i prethodnih godina, a što je nova uprava odlučna promijeniti.

Nova uprava Saveza navodi da su se odlučili da, putem nadležnog tužilaštva, zaustave kriminalne aktivnosti u Savezu obzirom da za isto nije bilo drugog načina. Podsjećaju i da je 14.11.2023. godine izvršen atak na Bokserski savez Bosne i Hercegovine na način da je, na adresu Evropske bokserske konfederacije (EUBC), pristigao email u kojem se navodi da su generalnom sekretaru Bokserskog saveza BiH koji je legalno izabran od Uprave Saveza, navodno ukinuta ovlaštenja i da isti nema pravo daljeg komuniciranja sa (EUBC), kao krovnom evropskom bokserskom organizacijom.

– U nastavku maila navedeni su neki novi kontakt podaci Saveza i nova email adresa na koju se upućuje EUBC za svu daljnju korespondenciju. Ništa od navedenog nije bilo čak niti na dnevnom redu sjednice Upravnog odbora BS BiH, niti je upravni odbor usvojio te odluke. Sporni email je potpisan u ime Predraga Bartula (koji je član uime bh. entiteta Republika Srpska), a u kopiji maila nalazio se predsjednik Bokserskog saveza Srbije.

Sumnja se da su u postupak opstruiranja rada Saveza, osim pored Barule, Pašića i Simovića, uključeni i pojedini djelatnici Bokserskog saveza Srbije. To upućuje da je njihov mogući konačan cilj, osim ostvarivanja lične koristi i uništenje Bokserskog saveza BiH te pripajanje Bokserskog saveza RS – Bokserskom savezu Srbije. Osim navedenog, da apsurd bude veći, Bokserski savez Srbije je organizovao u prošloj godini kolo bokserske lige Srbije u Banjoj Luci, kao i međunarodni turnir pod nazivom ”Omladinska zlatna rukavica” a sve bez pitanja i saglasnosti Bokserskog saveza BiH. Predsjednik Bokserskog saveza Srbije prisustvuje sjednicama Bokserskog saveza Republike Srpske, dogovara nastupe bh. boksera iz tog entiteta za srbijansku reprezentaciju – uz moto “Svi bokseri pod jednom zastavom”, održava sastanke sa Miloradom Dodikom i slično, a sve to uz podršku predstavnika Bokserskog saveza BiH iz Republike Srpske – navodi nova uprava Saveza.

– Iz Saveza saznajemo da su navedene osobe, na čelu sa Bartulom, nezakonito održali u martu 2024. godine državno prvenstvo u olimpijskom boksu u Banja Luci koje je bojkotovano od gotovo svih klubova iz Federacije (preko 80 posto izuzev nekolicine njihovih pristalica iz F BiH), kao i značajnog broja klubova iz RS-a, što je rezultiralo ”državnim prvenstvom” sa samo 11 mečeva. Na prvenstvu su sudile neovlaštene sudije bez licenci, obzirom da su legitimne sudije iz BSFBiH odbile da sude na njemu. I pored svega toga isti nisu odustali nego su, na osnovu tog fiktivnog prvenstva, izabrali ponovo nezakonito navodnu boksersku reprezentaciju BiH da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na evropskim i svjetskim prvenstvima i takmičenjima. Predrag Bartula je inače poznat široj javnosti kao pripadnik zloglasnog odreda Pahuljice, koji se sumnjiči za monstruozne zločine u Bijeljini – navodi se u saopćenju za javnost koji se potpisuju kao nova uprava Saveza.