Kup kraljevskog grada: Sparsi savladali Cibonu (FOTO)

Sparsi

U sklopu obilježavanja Dana općine Jajce, koji se od 2014. godine obilježava 22. februara, na datum prvog pisanog spominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva, u sportskoj dvorani u Jajcu održao se drugi košarkaški „Kup kraljevskog grada“.

Nakon 12 odigranih utakmica grupne faze došao je red i na finalne utakmice. U utakmici za treće mjesto, Škole košarke „Dražen Petrović” iz Šibenika pobijedila je KK „Sava” iz Beograda rezultatom 87:73.

U uzbudljivoj i neizvjesnoj finalnoj utakmici između OKK „Spars“ Sarajevo i KK „Cibona“ slavile su Sarajlije sa rezultatom 64:61. Ovim trijumfom, osim što su osvojili prvo mjesto na košarkaškom Kupu kraljevskog grada, odbranili su i prošlogodišnju titulu.

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je Jure Leadin član ŠK „Dražen Petrović“ iz Šibenika, dok je najbolji strijelac turnira igrač Cibone Noa Svoboda.

Ovogodišnji turnir za razliku od prošlog nosi epitet „međunarodni“ što ga sasvim sigurno svrstava u jedan od najboljih i najjačih turnira u BiH, ali i šire.

Učešće na turniru uzelo je 8 ekipa iz 5 država i 6 gradova i to: OKK „Spars“(Sarajevo), ŠK „Dražen Petrović“ (Šibenik), KK „Sava“(Beograd), KK „Koš“(Sarajevo), KK „Alisca TerraFKSE“(Szekszard), KK „Budućnost“ (Podgorica), KK „Cibona“ (Zagreb) te domaćin, KK „Vodopad Jajce“.

Na jednom mjestu kroz trodnevno druženje gledaoci i ljubitelji košarke imali su priliku da vide preko 130 najtalentovanijih dječaka koji su pokazati ono što najbolje znaju kada je košarka u pitanju.

-Organizacija kompletnog turnira je bila na vrhunskom nivou. Sve utakmice su odigrane kako je planirano, vidjeli smo odličnu košarku i mnoštvo prelijepih poteza od svih učesnika. Čestitatam pobjednicima turnira koji su zasluženo osvojili pehare i medalje. Isto tako želim se zahvaliti sojim momcima koji su izdanak ove škole košarke, što su vratili publiku na tribine, sto su vratili vjeru u jajački sport i što su napokon nakon više godina pokazali da je košarka u kraljevskom gradu Jajcu ima itekako veliku perspektivu, rekao je Denis Zjajo, trener KK “Vodopad” i predsjednik Organizcionog odbora.

Nakon što su najboljima uručena priznanja, uslijedio je zabavni program u kome su nastupila kulturno-umjetnička društva iz kraljevskog grada Jajca.