Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za Eurobasket 2017: BiH u grupi sa Švedskom i Rusijom

kos finska

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u grupi C kvalifikacija za Eurobasket 2017, gdje će se za plasman na kontinentalni šampionat boriti protiv Švedske i Rusije, odlučeno je današnjim žrijebom u Minhenu, javlja Anadolu Agency (AA).

U kvalifikacijama će igrati 27 reprezentacija koje će konkurisati za 11 preostalih mjesta na EP. Kvalifikacione utakmice će se odigrati od 31. augusta do 17. septembra ove godine, a na EP plasirat će se pobjednici sedam grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije.

Eurobasket 2017 će biti održan u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj. Domaćin završnice bit će Turska.

Odlazak na Eurobasket 2017 zavisi od svih samo ne od Igora i Haruna???

Osim zemalja organizatora, na Eurobasket plasman su ovjerili finalisti minulog EP, Španija i Litvanija, te sedam reprezentacija koje će nastupiti u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. To su Hrvatska, Srbija, Češka Republika, Francuska, Grčka, Italija i Latvija.

Žrijeb kvalifikacionih grupa za EP 2017

Grupa A: Belgija, Island, Švicarska, Kipar

Grupa B: Njemačka, Holandija, Austrija, Danska

Grupa C: Švedska, BiH, Rusija

Grupa D: Poljska, Estonija, Bjelorusija, Portugal

Grupa E: Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Kosovo

Grupa F: Gruzija, Crna Gora, Slovačka, Albanija

Grupa G: Makedonija, Mađarska, Velika Britanija, Luksemburg

Kikanović: Rusi s NBA igračima

– Nedavno su Rusi promijenili selektora, stigao je Sergej Bazarevič. Naravno, dosta toga zavisi od sastava reprezentacija, ali čitajući reakcije u ruskim medijima na dolazak Bazareviča, vidim da su uglavnom pozitivne i da postoji mogućnost da nastupe u najjačem sastavu, sa NBA igračima. S druge strane, sa reprezentacijom Švedske smo odigrali dvije prijateljske utakmice u Zenici i Sarajevu prije dvije godine, tako da nam nisu nepoznanica. Selektor je moj bivši saigrač iz Sloboda Dite, godinama najbolji trener u Švedskoj i višestruki šampion sa ekipom Sedertalje kingsa Vedran Bosnić. Savladali smo ih oba puta u prijateljskim susretima, ali su se pokazali kao dobro utreniran i nezgodan protivnik, komentirao je žrijeb Elmedin Kikaković, naš centar, koji sjajno igra za njemačku Albu.

– Vjerujem da će jedno od tih 11 mjesta za EP biti naše, dodao je Kikanović.