istorijski rezultat

Kvesić: Lana Pudar će potpisati ugovor o olimpijskoj stipendiji

lana pudar (1)

Zajedno sa svojim trenerima Pudar je napravila veliko sportsko čudo

Mlada mostarska plivačica iz Kluba vodenih sportova “Orka” Lana Pudar u petak je na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A-olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u istoriji bosanskohercegovačkog plivanja.

Zajedno sa svojim trenerima Pudar je napravila veliko sportsko čudo.

Postala je prva plivačica iz BiH koja je isplivala A-olimpijsku normu, a njen rezultat 57:37 je drugi najbolji rezultat na svijetu u toj disciplini u ovoj godini.

Predsjednik Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine (OKBiH) Marijan Kvesić za Fenu je kazao da je ta talentirana i vrijedna 15-godišnja djevojčica izuzetno obradovala cjelokupunu sportsku javnost u našoj zemlji.

“Lana Pudar je svojim rezultatima već ranije skrenula pozornost na sebe. Ona je i potpisnik stipendije olimpijskih nada zajedno sa ostalih deset naših mladih sportista. Kako je sada ostvarila izuzetan rezultat mi ćemo, sukladno već ranije donesenoj odluci Izvršnog odbora OKBiH, dogovoriti njen dolazak u Sarajevo da potpiše ugovor o olimpijskoj stipendiji, kao što smo to uradili sa još troje naših sportista, koji su također ostvarili vrhunske rezultate. Nastojat ćemo da pomognemo Lani s određenim sredstvima, kako bi joj omogućili što kvalitetnije pripreme da bi bila potpuno sprema za nastup u Tokiju”, kazao je Kvesić.

Naveo je da je sada troje bh. sportista ostvarilo olimpijske norme – atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić, a njima se u petak priključila i Lana Pudar.

“U OKBiH očekujemo da ćemo na Olimpijskim igrama imati sedam do osam sportista. Vjerujemo da će se ovim četvoro sportista priključiti i predstavnik iz muškog plivanja, kao i takmičari iz strelještva, tenisa i taekwondoa koji bi u narednom periodu trebalo da postignu rezultate koji bi im omogućili nastup u Tokiju”, kazao je Kvesić za Fenu.

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.