Ostali sportovi

Kyrgios uslovno kažnjen zbog uvreda upućenih Wawrinki

24/08/2015

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) izreklo je australskom teniseru Nicku Kyrgiosu uslovnu četverosedmičnu suspenziju i novčanu kaznu od 25.000 dolara zbog uvredljive rečenice upućene Stanu Wawrinki tokom njihovog dvoboja na turniru u Montrealu 12. avgusta, stoji u saopštenju objavljenom u ponedjeljak.

Kazna neće biti aktivirana, ako Kyrgios u sljedećih šest mjeseci, do 24. februara 2016. godine, ne učini nešto od sljedećih stavki:

1) ne bude kažnjen na ATP turnirima za verbalno ili fizičko zlostavljanje, ili

2) ne skupi više od 5000 dolara kazni na ATP turnirima.

Ovi se uslovi ne odnose na Kyrgiosove nastupe na Grand Slam turnirima i dvobojima u Davis Cupu, takmičenjima koji su pod ingerencijom Međunarodne teniske federacije (ITF). Uspije li 20-godišnji Australac zadovoljiti oba kriterija, 24. februara će mu kazna biti odbačena. U suprotnom, bit će kažnjen onog trenutka kad mu isteknu svi žalbeni rokovi.

Kyrgios je tokom meča u Montrealu Wawrinki poručio “da mu je cura spavala s Kokkinakisom”, njegovim saigračem iz australske Davis Cup reprezentacije kojeg je uvukao u cijelu priču, baš kao i Osječanku Donnu Vekić. Oboje su Kyrgiosov verbalni ispad osudili, kao i cijeli teniski svijet.

Kyrgios je za ovaj incident već kažnjen s 10.000 dolara, a na istom je turniru zaradio i dodatnih 2.500 dolara kazne zbog neprimjerenog obraćanja pobiraču lopti.

“Incident je bacio loše svjetlo na naš sport. Nick je izrazio žaljenje i najbolje bi bilo kada bi naučio lekciju. Trebao bi biti svjestan da je, prema drugim igračima i prema Touru, odgovoran za svoje riječi i djela. Imajući to na umu, vjerujem da mu treba pružiti priliku da se izvuče bez dodatnih sankcija”, izjavio je izvršni dopredsjednik ATP-a Gayle David Bradshaw komentirajući izrečenu uslovnu kaznu mladom australskom teniseru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.