Ostali sportovi

BH. judašica

Larisa Cerić olimpijsku godinu otvara nastupom na Mastersu u Dohi 11. januara

03/01/2021

Najbolja bh. sportašica proteklu sezonu ocijenila je kao izuzetno tešku

Bosanskohercegovačka judašica Larisa Cerić prošlu sezonu okončala je na osmom mjestu najboljih takmičarki u kategoriji više od 78 kg na svjetskoj rang listi Međunarodne judo federacije – IJF.

Pandemija koronavirusa teško je pogodila sport u cijelom svijetu, a najteži udarac sigurno je bila odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta da se odgode Olimpijske igre koje su prošle godine trebale biti održane u japanskoj prijestonici Tokiju.

Najbolja bh. sportašica proteklu sezonu ocijenila je kao izuzetno tešku.

– Zbog situacije s koronom otkazana su brojna takmičenja i mi sportisti smo u neku ruku najviše pogođeni jer otkazivanjem olimpijskih igara produžena je naša sportska karijera za godinu dana, koja je u vrhunskom sportu je dosta teška i naporna. Nadamo se da se ova situacija s koronom smiruje i da ćemo krenuti s takmičenjima – kazala je Cerić za Fenu.

Članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva u prošloj godini osvojila je dva peta mjesta na Evropskom seniorskom prvenstvu i Grand Slam turniru u Budimpešti.

– Na mogu da kažem da sam nešto baš zadovoljna, ali isto tako i nezadovoljna, obzirom da sam za osam mjeseci imala samo ta dva jaka takmičenja. Još uvijek nisam ušla u takmičarku formu, iako treniram bez prestanka svaki dan, ali jednostavno treba vremena – rekla je Cerić.

Prvo veliko takmičenje, koje je očekuje u olimpijskoj godini, biće nastup na Masters turniru, koji će od 11. do 13. januara održati u katarskoj Dohi.

– Radi se o najjačem turniru poslije olimpijskih igara. Nastupa samo 36 najboljih takmičara u svakoj kategoriji iz cijelog svijeta. Nadam se da to takmičenje neće biti otkazano. Poslije bi trebala odraditi još dva trening kampa, zatim me očekuje nastup na Evropskom prvenstvu od 16. do 18. aprila u Lisabonu, kao i Svjetskom prvenstvu, prije olimpijade. Nadam se da će se uspjeti organizovati sva ta takmičenja, kao bismo ostvarili određen broj nastupa prije Olimpijade – kazala je Cerić.

U sjajnoj karijeri, u kojoj je osvojila brojne evropske i svjetske medalje, najboljoj bh. judašici još nedostaje ona najvažnija – olimpijska.

– Prošle godine sam bila u dobroj formi, imala sam kontinuitet rezultata, ali pauza od osam mjeseci je napravila svoje. Nadam se da ću do Tokija uspjeti da uđem u takmičarku formu, ukoliko nastupim na svi ovim turnirima. Na OI velika želja mi je da osvojim medalju, ali vidjećemo. Iskreno se nadam da ću napraviti dobar plasman u Tokiju – kazala je Cerić.

Izrazila je zahvalnost svom timu, trenerima Branislavu Crnogorcu i Nerminu Softiću, Arijani Jahi, te Ministarstvu kulture i sporta KS, BH Telecomu, Olimpijskom komitetu BiH uz čiju pomoć, kao je kazala, “zajedno ide ka ostvarenju svog sna – osvajanja olimpijske medalje”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.