Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Legendarna Norvežanka Bjoergen osvojila 16. zlato

Marit Bjoergen

Legendarna norveška trkačica na skijama Marit Bjoergen (36) osvojila je zlatnu medalju u klasičnoj utrci na 10 km na svjetskom prvenstvu u Lahtiju, osvojivši ukupno 16. zlato na svjetskim prvenstvima.

Prije nekoliko dana Bjoergen je osvojila naslov svjetske prvakinje u utrci na 15 kilometara u kojoj se prvih 7.5 km trči klasičnim, a drugih 7.5 km slobodnim stilom, a danas i zlato na 10 km klasično.

Bilo je to njezino rekordno 16. zlato i ukupno 24. medalja na svjetskim prvenstvima. U svojoj riznici trofeja ima i šest zlata, te tri srebra i jednu broncu s olimpijskih igara.

Legendarna Norvežanka vodi na ljestvici najuspješnijih skijaša trkača na svjetskim prvenstvima sa 16 zlata ispred Ruskinje Jelene Valbe sa 14 zlata (ukupno 17 medalja) i Norvežanina Petera Northuga sa 13 zlata (ukupno 16 medalja).

“Uživala sam u utrci. Uoči starta sam bila nervozna, no kasnije je sve bilo super. Ne znam zašto još uvijek trčim, ali očito me nešto iznova gura prema naprijed,” kazala je Bjoergen koja se ove sezone vratila na staze nakon rođenja djeteta.

Bjoergen je stazu prošla za 25:24,9 minute pobijedivši sa čak 41 sekundom prednosti pred Šveđankom Charlotte Kallom. Treća je bila Norvežanka Astrid Uhrenholdt Jacobsen sa 55,5 sekunde zaostatka.