Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon laver cupa

Legendarni Roger Federer završava karijeru

federer

Karijeru završava s rekordnih osam titula u pojedinačnoj konkurenciji na Wimbledonu

Roger Federer, 20-struki Grand Slam pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji, povući će se iz vrhunskog tenisa nakon Laver Cupa u Londonu kasnije ovog mjeseca.

Švicarac Federer (41) nije igrao od Wimbledona 2021., nakon čega je imao treću operaciju koljena. “Poruka koju mi moje tijelo šalje u posljednje vrijeme je jasna”, rekao je Federer.

“Odigrao sam više od 1500 mečeva tokom 24 godine. Sada moram prepoznati kada je vrijeme da završim takmičarsku karijeru.” Dodao je: “Za igru tenisa, volim te i nikada te neću ostaviti.”

Samo Španac Rafael Nadal, s 22 velika turnira, i Srbijanac Novak Đoković, s 21, imaju više muških Grand Slam pojedinačnih naslova od Federera. Federer je svoj profesionalni debi imao sa 16 godina 1998., a svoj prvi Grand Slam naslov osvojio je u Wimbledonu 2003. godine.

Karijeru završava s rekordnih osam titula u pojedinačnoj konkurenciji na Wimbledonu.

Federerov posljednji Grand Slam trijumf došao je na Australian Openu 2018. kada je, u dobi od 36 godina, postao drugi najstariji muškarac koji je osvojio veliki pojedinačni naslov u Open eri. Nakon što je 2004. godine prvi put došao do svjetskog broja jedan, proveo je 310 sedmica kao vodeći igrač na ATP Touru tokom svoje karijere – rekord dok ga u februaru 2021. nije nadmašio Đoković.