Lejla Tanović druga na Balkanskom prvenstvu u brdskom biciklizmu

tanovic123

Naša najbolja biciklistkinja Lejla Tanović članica biciklističkog Kluba “Puls” i profesionalnog tima Salcano Cappadocia je nastupila na Balkanskom prvenstvu u brdskom biciklizmu koje se održalo u Grčkoj. Organizatori su ove godine odlučili ukinuti kategoriju U23 za djevojke. Tako da je naša takmičarka nastupila u najjačoj Elite kategoriji kao najmlađa učesnica. Lejla je osvojila izvrsno drugo mjesto.

“Ovo je sigurno najteža utrka do sada ali i veoma bitna medalja za Lejlu. Izuzetno smo sretni 2.mjestom jer je Lejla vozila u starijoj i najjačoj kategoriji Elite. Prije Balkanskog prvenstva smo odradili pripreme na Bjelašnici koje su nam uveliko pomogle jer je start utrke bio na 1350m nadmorske visine. Pobjedu je odnijela 15-ta vozačica svijeta Jovana Crnogorac iz Srbije koja također vozi za turski tim Salcano. ” rekao je trener Amar Njemčević

Utrka Balkanskog prvenstva je ujedno bila i UCI C2 tako da su takmičari Elite kategorije osvajali UCI bodove za Olimpijske igre u Rio 2016. Za Bosnu i Hercegovinu Lejla je ovim plasmanom osvojila 20 UCI bodova.

“Potajno sam se nadala medalji ali nisam očekivala drugo mjesto s obzirom na stariju i iskusniju konkurenciju. Veoma sam sretna i zadovoljna. Osvojila sam novih 20 UCI bodova koji će mi donijeti dalji napredak na UCI listi. Ovo je moja druga medalja na Balkanskim prvenstvima, ali prva u Elite kategoriji. Sada nastavljam pripreme sa trenerom za Evropsko prvenstvo u Italiji.”

Naša mountainbike reprezentacija je osvojila još dvije medalje u mlađim kategorijama. Drugo mjesto je osvojila juniorka Marina Mandušić, a prvo mjesto Antonio Barać.

“Veoma je bitno da imamo jake mlađe selekcije koje će prelaskom u seniorske kategorije biti u mogučnosti da skupljaju UCI bodove. Naš junior Antonio Barać je osvojio prvo mjesto jakom vožnjom koju je očuvao nakon prelaska u vodstvo. Dok je manje sreće imao Muhamed Liha koji je držao 2.mjesto sve do defekta. Naša juniorka Marina Mandušić je osvojila izvrsno drugo mjesto nakon neizvjesne borbe. Osvojenim medaljama naša reprezentacija je treća u generalnom poretku na Balkanskom prvenstvu od ukupno deset učesnica” rekao je za kraj Njemčević.