Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eurobasket

Litvanci promašili šut za pobjedu, Njemačka ide dalje

theis njemacka eurobasket
Theis zakucava / FOTO: fiba.basketball

Sedam sekundi do kraja Litvanci su poravnal rezultat na 89:89, a Schroder je potom promašio potom šut za pobjedu Nijemaca

Košarkaši Njemačke došli su i do treće pobjede na Eurobasketu. Danas su u okviru trećeg kola u Kelnu savladali i Litvaniju.

Ovaj put su Nijemci slavili sa 109:107, a do pobjede su stigli nakon velike drame i čak dva produžetka! Njemačka je definitivno sigurna kada je nova runda u pitanju, a koja će se igrati u Berlinu.

Sedam sekundi do kraja Litvanci su poravnal rezultat na 89:89, a Schroder je potom promašio potom šut za pobjedu Nijemaca nakon 40 minuta igre i meč je otišao u produžetak. Dodatnih pet minuta bolje otvaraju Litvanci, a onda selektor Maksvytis iz igre izvodi Valanciunasa i Nijemci se odmah vraćaju.

Uz jednu diskutabilnu odluku i dosuđen faul Litvanaca u napadu, Njemačka dolazi do poravnanja 96:96 i meč odvodi u drugi produžetak.

U njemu se Njemačka snalazi bolje, a Jokubaitis je u posljednjoj sekundi promašio šut za tri koji bi značio pobjedu Litvanaca.

Sada je Njemačka na omjeru 3-0, dok je Litvanija u jako teškoj poziciji pošto je poražena na sva tri odigrana meča. Tako su Litvanci pod pritiskom uoči posljednja dva meča grupne faze, u kojima će igrati protiv Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Njemačku je do pobjede vodio fenomenalni Franz Wagner sa čak 32 poena, a Schroder je dodao 25. Treba reći i da je dvije ključne trojke na kraju ubacio Maodo Lo. Kod Litvanije je ubjedljivo najbolji bio Valanciunas sa 34 poena i 14 skokova, 5 asistencija i 2 blokade!