selektor bh. odbojkašica

Ljubičić: Ova ekipa iz vikenda u vikend napreduje timski

020621_bih_odbojka1

Njegova ekipa, podsjećamo, na dva turnirima CEV Srebrene lige u Zenici, osim što je izgubila samo jedan meč, ni u tom meču nije poražena uvjerljivo niti bez velike borbe

Večerašnjim duelom između Bosne i Hercegovine i Portugala (20.00 sati), koji će odlučiti o prvom mjestu u grup B, završava se i drugi turnir te grupe CEV Srebrene lige u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici, s kojeg su plasman na Final Four već i izborile upravo te dvije selekcije.

BiH je sinoć s 3:0 porazila i Estoniju, od koje su u prvom međusobnom meču bile izgubile s 2:3, a što je ujedno bio i jedini poraz te jedini meč u kojem su izgubile set. Ipak, u tom su meču također osvojile i jedan bod, za dva osvojena seta. Portugal je sinoć, također s 3:0, drugi put u Zenici porazio Latviju.

-Pohvalio bih pristup i želju s kojom su ove djevojke ušle u utakmicu, a kada su ti segmenti na ovom nivou, onda, zaista nema problema. Druga stvar, ovog smo puta izašli i kompletni, a velika je razlika prisustvo iskusnijih igračica na terenu. Tada i one, između sebe, osjećaju mnogo više samopouzdanja u takvim situacijama. Zaista sve pohvale i čestitke za pobjedu – kazao je nakon sinoćnjeg duela protiv Estonije selektor bh. tima Stevan Ljubičić.

On je s ovim timom, s kojim prije toga nije odigrao nijednu kontrolnu utakmicu te nakon samo dvije sedmice priprema, u manje od mjesec dana, odigrao ukupno 11 utakmica.

Od toga su djevojke sedam mečeva dobile te četiri izgubile, ali su, pod vodstvom ovog srbijanskog stručnjaka, izborile plasman i na Evropsko prvenstvo 2021. godine (igra se od 18. augusta do 3. septembra, u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji) i na Final Four turnir CEV Srebrene lige (igra se od 11. do 13. juna u Mariboru-Slovenija).

-Nije bilo lako, to jeste veliki uspjeh. Opet, dugo je ljeto pred nama, a sada je fokus na ovom Final Fouru. Želimo da probamo da ostvarimo što bolji rezultat, a, nakon toga, da damo djevojkama jedan period za oporavak i da u dobrom raspoloženju dočekamo pripreme za EP – ističe Ljubičić.

Njegova ekipa, podsjećamo, na dva turnirima CEV Srebrene lige u Zenici, osim što je izgubila samo jedan meč, ni u tom meču nije poražena uvjerljivo niti bez velike borbe.

-Nije! I nakon kvalifikacija za EP sam govorio da će selekcija Češke (plasirala se na EP kao prvoplasirana i sa svih šest pobjeda iz grupe sa BiH, Slovenijom i Latvijom-op.a.), izrasti u jednu ozbiljnu selekciju. Vidim da su, sada, u svojoj grupi Zlatne lige Čehinje dominantno dobile sve svoje protivnice, a mi smo i s njima, pogotovo drugu utakmicu u Zenici, igrali u egalu dva, dobra seta. Tako da i to govori koliko ova ekipa timski napreduje iz vikenda u vikend – podvlači Ljubičić, koji je oduševljen igrama i napretkom svog tima.

Večerašnji će duel biti samo meč za prestiž te za nove bodove na rejting listi, a prvi međusobni meč BiH je protiv Portugala lako riješila u svoju korist s 3:0.

-Tako je! Ali, mi ćemo gledati da pobijedimo i da sebi obezbijedimo lakšeg protivnika na Final Fouru. Mi u ovaj meč ulazimo bez ikakvih kalkulacija, a, to što smo dobili prvu utakmicu, ništa ne znači. Ovo je novi meč- ističe Ljubičić.

Na drugom turniru CEV Srebrene lige, koji se igra u Sloveniji, prva je nakon prvog turnira Slovenija, a druga Austrija. Drugi se kvalifikacijski turnir grupe A igra tek ovog vikenda, a bh. selektor vjeruje da će pordak ostati isti i nakon drugog turnira te da će im, u polufinalu Final Foura u Mariboru, rival biti Austrija.

U prvom meču večerašnjeg programa, igrat će Estonija i posljednjeplasirana Latvija (17.00), koja nije osvojila nijedan bod niti ijedan set pa je izvjesno da će i u ovom meču slaviti Estonija.

Tabela nakon odigranog 5. kola: BiH 13 (14:3), Portugal 11 (12:6), Estonija 6 (9:11) i Latvija 0 bodova (0:15).