Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lleyton Hewitt odigrao svoj posljednji meč u singlu

Lleyton Hewitt

Nekadašnji najbolji teniser svijeta Lleyton Hewitt (34) odigrao je svoj posljednji meč u singlu u drugom kolu Australian Openu. Sjajnu karijeru završio je porazom od Španca Davida Ferrera rezultatom 0:3, po setovima 2:6, 4:6, 4:6.

Po završetku meča Hewitt je održao veoma emotivan govor pred publikom u “Rod Laver Areni”.

“Nisam ostavio ništa u svlačionici. Cijelim tokom moje karijere sam davao 100 posto od sebe. Igranje za Australiju je bila velika čast za mene. Osjećam se ponosno što sam imao podršku i ljubav ove publike. To mi mnogo znači. Na ovom terenu sam imao toliko mnogo uspjeha i osjećam neopisivu sreću što ovdje završavam karijeru. Ovo je idealno mjesto za moj kraj”, rekao je između ostalog Hewitt.

Prije nego što defintiivno okonča karijeru i postane selektor australijske Davis cup reprezentacije Hewitt će odigrati još najmanje jedan meč, ali u dubl konkurenciji. U petak ga u paru sa zemljakom Samom Grothom u drugom kolu Australian Opena čeka duel protiv Finca Henrija Kotinena i još jednog zemljaka Johna Peersa.

Fererr koji je svojom pobjedom praktično stavio tačku na i karijere sjajnog Australijanca bio je i tužan i radostan nakon meča.

“Ovo je tužan dan za tenis, jer Hewitt završava svoju karijeru. On je nevjerovatan teniser. Bilo mi je zadovoljstvo igrati protiv Hewitta u njegovom posljednjem meču. Nikada nisam imao pravog idola, ali mogu reći da je on jedan od njih. Imamo majicu koju mi je potpisao prije sedam godina. U mojoj kući imam mali muzej i u njemu je samo jedna teniska majica i to ta sa Hewittovim potpisom”, kazao je Ferrer.

Hewitt se na profesionalnoj teniskoj sceni pojavio 1998. godine. Trebalo mu je svega tri godine da stigne do vrha ATP liste, i to sa svega 20 godina. Osvojio je dva Grand Slam turnira, US Open 2001. i Wimbledon 2002. godine. Tokom bogate karijere osvojio je ukupno 30 titula. Sa Australijom je dva puta bio pobjednik Davis cupa 1999. i 2003. godine. Igrajući na ATP touru zaradio je preko 20 miliona dolara.