kvalifikacije za eurobasket

Lojo: Bio bih sretan imamo pet igrača da zamijene Jones, ali takav ne postoji na svijetu

jonquel (1)

U nedjelju BiH gostuje Sjevernoj Makedoniji, koja je deklasirana u od strane Njemačkoj u prvom kolu (73:41)

Ženska košarkaška reprezentacija BiH pobjedom nad Belgijom od 87:81 otvorila kvalifikacije za Eurobasket 2023. godine.

Selektor Goran Lojo je na konferenciji za medije nakon utakmice istakao da je zadovoljan prikazanim.

“Presretan sam što smo pobjedom otvorili kvalifikacije. Bili smo oslabljeni neigranjem Marice Gajić, a Belgijanci su bili uvjereni u pobjedu, čak su i snimili neki video u kojem su govorili o osveti za Evropsko prvenstvo. Igračice su bile pod tremom jer su prvi put igrale pred publikom nakon Covida i na svima je bio pritisak“, rekao je Lojo i dodao:

“U drugoj četvrtini smo sjajno zaigrali u odbrani, a pogotovo u napadu predvođene s Jonquel Jones koja je imala indeks efikasnosti 51. Na kraju nažalost nismo mogli izdržati teret i zadržati fokus do kraja. Pravili smo greške koje sam pokušao presjeći time-outom, ali igrali smo protiv 6. reprezentacije svijeta i 3. reprezentacije s prošlog EP. Imaju širi roster od nas i teško ih je pobijediti s velikom razlikom. Zadovoljan sam pobjedom, ujutro putujemo u Makedoniju”.

Zahvalio se navijačima na podršci u Skenderiji.

“Zbog Covida smo prošle sezone igrali u sistemu balona na domaćem terenu, ali to ništa ne znači kad nema publike. Broj gledalaca je večeras bio limitiran, ali to je sasvim druga energija. Hvala na podršci”, istakao je Lojo.

U nedjelju BiH gostuje Sjevernoj Makedoniji, koja je deklasirana u od strane Njemačkoj u prvom kolu (73:41).

“U košarci danas nema laganih protivnika. Moramo ozbiljno pristupiti utakmici kao i svakoj drugoj. Očekujem pobjedu i idemo na nju, ali moramo biti fokusirani. Podcijenili su nas neki i na Eurobasketu, mislili su da smo tu samo da se pojavimo i to se obilo o glavu baš Belgiji u prvom kolu Eurobasketa. Nema autsajdera”, dodao je Lojo.

Jonquel Jones je bila prilično nezadovoljna načinom na koji je BiH završila utakmicu, pošto je u jednom trenutku vodila i 26 razlike.
Na kraju je ostalo samo šest poena te zalihe…

“Nismo dobro počele utakmicu, ali digle smo se u drugoj i trećoj četvrtini. Sretna sam što smo pobijedile utakmicu, ali osjećam da možemo biti bolji tim i završiti utakmicu bolje. Imale smo šansu pobijediti s velikom razlikom i finiš je svakako nešto o čemu trebamo pričati i raditi na tome. To su sitnice koje definitivno moramo popraviti”, rekla je Jones.

Potom je na pitanje o navijačima odgovorila:

“Navijači su bili čudesni. Mnogi su zvali moje ime nakon utakmice. Znači mi mnogo, kao i ekipi. Sjajan je osjećaj osjetiti tu energiju svaki put kada postignemo koš”, dodala je košarkašica s Bahama.

Na konstataciju da igra BiH jako pada kada ne igra Jones, Lojo je rekao da takav igrač više ne postoji na cijelom svijetu.

“Rekao sam da nam je hendikep i neigranje Marice Gajić, koja je naša najbolja domaća igračica. Danas smo to pokušali nadomjestiti sa Nikolinom Džebo i Sarom Heljić, koja je debitovala. Djevojke daju sve od sebe, a stvaranje igrača je dugotrajan proces. Sara je 2000. godište i prvi put je igrala u reprezentaciji. Bilo je treme, ali odigrala je zaista sjajno, prvenstveno u odbrani. Naravno da bih bio sretan da možemo imati i pet igrača da zamijene Jones, ali takav igrač ne postoji na svijetu”, istakao je selektor.