Selektor košarkašica

Lojo: Ekipa spremna za Eurobasket

goran_lojo_markica (1)

Reprezentacija BiH na Eurobasketu nastupa u grupi sa selekcijama Belgije, Turske i Slovenije

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je u Tuzlu, u kojoj će izabranice selektora Gorana Loje obaviti završne pripreme za Evropsko prvenstvo u košarci, koje će se ove godine održati u Francuskoj i Španiji.

Nakon mjesec dana priprema košarkašice BiH s nestrpljenjem očekuju početak prvenstva Evrope, na koje se BiH plasirala prvi put nakon više od 20 godina.

– Tačno je mjesec dana kako smo na pripremama, prvi dio kondicionih priprema u trajanju od 12 dana košarkašice su obavile na Vlašiću, nakon toga u Fojnici, a zatim su odigrane četiri prijateljske utakmice, dvije protiv selekcije Hrvatske u Poreču i dvije protiv Crne Gore u Podgorici. Između navedenih utakmica dio vremena smo proveli u Mostaru. Drago mi je što smo ove godine dobili priliku da proputujemo kroz cijelu BiH i da se reprezentacija približi navijačima na prostoru cijele BiH – kazao je selektor Goran Lojo za Fenu.

Reprezentacija BiH na Eurobasketu nastupa u grupi sa selekcijama Belgije, Turske i Slovenije, a “Zmajice” će 17. juna snage odmjeriti prvo sa Belgijkama, dan kasnije s Turkinjama, a 20. juna sa Slovenkama.

Upitan o protivničkim timovima, Lojo je ocijenio da je u pitanju jako teška grupa.

– Belgija je jedna od najvalitetnijih ženskih reprezentacija u Evropi u posljednjih 10 godina, Turska je uvijek dobra i u muškoj i ženskoj kategoriji, jedna od velesila. Dovoljno je reći da zemlja broji preko 80 miliona stanovnika i ima ogromnu bazu košarkaša i košarkašica – podvlači Lojo.

Dodao je da je selekcija Slovenije ekipa koja posljednjih godina ima konstantu u učešću na evropskim prvenstvima.

– Jaka je grupa, ali mi ćemo dati sve od sebe, nama je cilj bio plasman na Evropsko prvenstvo nakon 22 godine, isto tako ćemo pokušati da nekog od renomiranih protivnika iznenadimo, što bi nam bilo dovoljno za prvi put – poručio je Lojo.

Košarkašice su spremne za Eurobasket, potvrdio je.

– Imali smo djelimičnih problema, povredu Marice Gajić, ona je tek nakon šest mjeseci neigranja odigrala tri od četiri utakmice i drago nam je što se vraća u dobru formu – naglašava Lojo.

Ekipi se jučer pridružila i Jonquel Jones, a dolaskom naturalizovane košarkašice s Bahama reprezentacija je kompletirana.

– Jonquel Jones se priključila naknadno zbog obaveza u WNBA ligi i mi sigurno s njom imamo jednu potpuno drugu dimenziju, dimenziju kvaliteta. Radi se o jednoj od najboljih košarkašica WNBA lige i jednoj od najboljih košarkašica koje će nastupiti na predstojećem evropskom prvenstvu – smatra Lojo.

Ostale igračice su spremne, zdrave i nadam se da će tako i ostati, poručio je.

Reprezentativka BiH Nikolina Babić zadovoljna je dosadašnjim dijelom priprema.

– Pripreme smo odradili dobro, prvenstveno kondicioni dio na Vlašiću, potom smo imali i četiri prijateljske utakmice i svi treninzi koje radimo, radimo maksimano jako i trudimo se da svaki trening bude sve bolji – kazala je Babić.

Što se tiče očekivanja na Evropskom prvenstvu, kaže da bi prvenstveno željela da selecija BiH prođe grupu.

Naravno da ćemo dati sve od sebe da tamo iznenadimo protivnike, mi smo novi na Eurobasketu i vjerujem da ćemo napraviti dobar rezultat, poručila je.

Izabranice selektora Gorana Loje u Tuzli će se pripremati do nedjelje, odakle putuju za Beograd a potom u Francusku.