selektor bh. košarkašica

Lojo: Plasman na Evropsko prvenstvo nošen zajedništvom i kontinuitetom u radu

goran lojo

BiH je u odlučujućem meču za plasman na Evropsko prvenstvo savladala Švicarsku sa 67:62, a potom je u posljednjem meču kvalifikacija bila bolja od reprezentacije Estonije sa 78:52

Najbolje košarkašice Bosne i Hercegovine ostvarile su veliki uspjeh nakon što su se početkom ovog mjeseca u posljednim mečevima kvalifikacija nakon 22 godine plasirale na smotru najboljih evropskih selekcija koja će biti održana ove godine u Španiji i Francuskoj.

BiH je u odlučujućem meču za plasman na Evropsko prvenstvo savladala Švicarsku sa 67:62, a potom je u posljednjem meču kvalifikacija bila bolja od reprezentacije Estonije sa 78:52.

Selekcija BiH došla je do ovog velikog uspjeha predvođena selektorom Goranom Lojom, košarkaškim strategom koji se ovom poslu posvetio niz godina i ostvario značajne uspjehe u sarajevskom klubu “Play Off”, s kojim je bio dvostruki državni prvak i osvajač Kupa BiH, te na kormilu U-18 selekcije BiH, s kojom je izborio plasman u evropsku A-diviziju.

Kako je kazao u razgovoru za agenciju Fena, dugogodišnji rad u košarci prepoznao je Košarkaški savez BiH zbog čega je dobio povjerenje da od 2017. godine predvodi najbolje bh. seniorke, a četvorogodišnji period proveden na kormilu te selekcije BiH krunisao je plasmanom na Evropsko prvenstvo.

– Ovaj rezultat je zaista plod četverogodišnjeg rada sa ovom selekcijom košarkašica. Bili smo blizu uspjeha i u prošlom ciklusu kvalifikacija, ali tada nas je zaustavila nešto slabija koš razlika – rekao je Lojo.

Ističe da su uoči i u toku ovih kvalifikacija za EP bh. reprezentativke bile izuzetno motivisane, posebno nakon prve utakmice kada su savladale favorizovanu selekciju Rusije, ekipu koju je FIBA uoči početka kvalifikacija svrstala u sami vrh evropskih ekipa, kao jednog od favorita za titulu prvaka starog kontinenta.

– Prije početka kvalifikacija FIBA je objavila jakosnu tabelu i vidjeli smo da je naš protivnik u grupi Rusija, svrstana na sami vrh. Tada smo si postavili cilj da ostvarimo četiri pobjede u grupi sa što boljom koš-razlikom, a da Rusiju probamo iznenaditi, što nam je pošlo za rukom već u prvom meču. To smo uspjeli učiniti već u prvom kolu i tada smo dokazali sebi, ali i drugima da smo u stanju igrati protiv najjačih selekcija – objašnjava selektor BiH.

Pred posljednji prozor kvalifikacija, kada je selekciji BiH za ovjeravanje plasmana na EP trebala pobjeda protiv selekcije Švicarske, Lojo se našao u velikim problemima jer su se povrijedile tri ključne igračice reprezentacije BiH – Tamara Kapor, Marica Gajić i Jonquel Jones.

– U meču protiv Švicarske bilo je jako teško, povrede su desetkovale ekipu. Tamaru Kapor smo izgubili na duži vremenski period, a potom se povrijedila Marica Gajić kojoj slijedi deset do 12 sedmica oporavka, dok je Jones vukla povredu cijelu sezonu i morala ju je sanirati na vrijeme kako bi bila spremna da nastavi sezonu i bude na rapolaganju reprezentaciji na Evropskom prvenstvu – naveo je.

Umjesto Jones, u ekipu je pozvana naturalizovana Amerikanka Curtney Hurt, što se ispostavilo kao pun pogodak, jer je Hurt odigrala na vrhunskom nivou i predvodila BiH do odlučujuće pobjede protiv Švirarske i plasmana na EP. BiH je u posljednjem kolu kvalifikacija odigrala meč protiv Estonije, gdje je također slavila uz odličan učinak cijelog tima BiH, u kojem su se sve košarkašice upisale u listu strijelaca.

– Kada ostanete bez tri tako važne igraičice nađete se u ogromnom problemu, ali srećom dolazak Hurt se pokazao kao pun pogodak jer je ona odradila odličan posao. Uslijedilo je kratkotrajno slavlje, međutim, već sutra smo se pripremali za meč s Estonijom, jer svaka pobjeda nam donosi bodove za Fibin plaman i buduće žrijebove. Tom meču smo također pristupili maksimalno ozbiljno i ostvarili pobjedu u kojoj su se sve igračice upisale u strijelce – dodaje Lojo.

Za uspjeh u kvalifikacijama selektor posebno ističe veliku motivaciju i zajedništvo košarkašica BiH koje su u svakom meču pokazale veliku dozu požrtvovanja i borbenosti, ali i činjenicu da su mnoge od tih djevojaka prijateljice i već niz godina nastupaju zajedno u klubovima i reprezentativnim selekcijama BiH.

– Mnoge od bh. košarkašica imao sam priliku trenirati još 2014. godine kada sam obnašao funkciju U-18 selektora. Također, u ovoj selekciji nastupa šest igračica koje su igrale u Play Offu i osvajile su titule prvaka BiH. Sve to je uzrokovalo da kohezija u ekipi bude mnogo veća i na kraju nam je donijelo željene rezultate – istaknuo je.

U taboru bh. tima sada s nestrpljenjem iščekuju 8. mart, kada je na rasporedu žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo. Kada sazna protivnike u grupi, Lojo će raditi na proširenom spisku ekipe za prvenstvo koje će biti održano 17. do 27. juna u Valenciji i Strazburu.

– Počet ćemo se pripremati najmanje mjesec prije EP-a kako bi se što bolje uigrali. Nadamo se da ćemo svi biti zdravi i da ćemo nastupiti u najjačem mogućem sastavu – zaključio je košarkaški strateg.