selektor bh. košarkašica

Lojo: Spremamo se za mečeve kao da su takmičarskog karaktera, iako to vjerovatno neće biti

lojo osaka

BiH će prvi meč odigrati u subotu protiv Kanade, a u nedjelju će odmjeriti snage s Japanom

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra je u Osaki trebalo da odigra prvi meč na kvalifikacijskom turniru za Svjetsko prvenstvo. No, zbog odustajanja selekcije Bjelorusije košarkašice BiH na prvi nastup morat će čekati subotu kada će se sastati s Kanadom.

Mada je odustajanjem Bjelorusije selekcija BiH vjerovatno izborila plasman na SP, selektor Goran Lojo ističe da će košarkašice odigrati maksimalno angažovano preostala dva meča.

– Nažalost, Bjelorusija nije ovdje zbog koronavirusa i kako sad stvari stoje sve tri reprezentacije su sve kvalifikovale na SP. Mi se spremamo za ove dvije utakmice kao da su takmičarskog karaktera, iako to vjerovatno neće biti. Želimo se pokazati u najboljem izdanju. Osvojili smo peto mjesto na EP i stvorili sebi šansu da zaigramo i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i ispišemo historiju naše zemlje – izjavio je Lojo na pres-konferenciji pred početak turnira u Osaki.

Raduje ga što će moći uživo vidjeti Kanadu i Japan, rivale “Zmajica” koji će sutra imati međusobni duel.

– Prednost je što ćemo moći da vidimo Kanadu i Japan prvi put uživo. Možda je Kanada promijeni način igre jer imaju novog selektora. Ovo što smo se mi dosad pripremali za njih, možda bude skroz drugačije. Mana je što nakon toga igramo dva dana zaredom (subota i nedjelja). Japan igra u četvrtak i nedjelju, a Kanada u četvrtak i subotu. Tu su u maloj prednosti – dodao je Lojo.

Japanski novinari upitali su ga o selekciji Japana, ali i Kanade.

– Gledao sam mnogo utakmica Japana i odlična su ekipa. Uradili su odličan posao na Olimpijskim igrama i pobijedili nekoliko dobrih ekipa. Najimpresivniji element u igri Japana je šut za tri poena. Kanada je malo više stilom igre slična Americi, spremamo se za obje utakmice – kazao je.

Neizbježno je bilo i pitanje o najboljoj igračici bh. tima Jonquel Jones.

– Jones je u dobroj formi. Igra u Euroligi redovno, MVP je u WNBA ligi, a trebala je biti i MVP Evropskog prvenstva prema svim parametrima – istakao je selektor.

Javnosti se obratila i kapitenka Milica Deura, koja kaže da se tim još privikava na vremensku razliku.

– Spremamo se za dvije utakmkce, a još uvijek se privikavamo na vremensku razliku koja je osam sati. Iako smo doputovali prije par dana, organizam se još nije navikao. Obećavamo da ćemo dati sto posto kako bismo u najboljem svjetlu predstavili BiH. Kao što selektor kaže, prvi put igramo ovaj turnir i to je historijski nastup za našu državu Bosnu i Hercegovinu – rekla je Deura.

BiH će prvi meč odigrati u subotu protiv Kanade, a u nedjelju će odmjeriti snage s Japanom.