Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ženska košarkaška reprezentacija

Lojo: Za plasman na Eurobasket 2023. potrebno nam je pet pobjeda

goran-lojo

Lojo u narednim utakmicama, na raspolaganju neće imati Maricu Gajić, koja se još uvijek oporavlja od teške povrede

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicama protiv Belgije i Sjeverna Makledonije, 11. i 14. novembra, počinja novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine u Sloveniji i Izraelu.

Reprezentacija se okupila se u nedjelju u Sarajevu. Na okupljanje u Sarajevo stiglo je 15 košarkašica na koje računa selektor Goran Lojo – Milica Deura, Jonquel Jones, Anđela Delić, Nikolina Delić, Nikolina Džebo, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Matea Tavić, Dragana Domuzin, Sara Heljić, Jovana Marković, Nedžla Kovačević, Hanna Halilović, Anđela Gligić i Milina Mišeljić.

Lojo u narednim utakmicama, na raspolaganju neće imati Maricu Gajić, koja se još uvijek oporavlja od teške povrede.

Na današnjoj pres-konferenciji generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan kazao je da je da će savez pokušati da napravit plan priprema kako bi naše košarkašice imale još bolje uslove u odnosu na ranije.

– S obzirom na ovu situaciju koja je bila među prvim utakmicama jer se odavno nije igralo pred navijačima, u toku su pripreme za realizaciju FIBA Covid protokola, kao i protokol smjernica za naše posjetitelje. Morat ćemo se pridržavati higijensko-epidemioloških mjera. Još jednom ću napomenuti za sve koji žele doći na utakmicu da moraju imali PCR test, potvrdu o vakcinaciji ili o prebolovanoj koroni u posljednjih šest mjeseci. Morat će se nositi i maska. Zamolio bih sve da se pridržavaju tih mjera – kazao je Čolan.

Tim menadžica reprezentacije Razija Mujanović, rekla je da na nakon velikog uspjeha na prošlom EP-u, nije bilo teško motivisati ekipu.

– Mislim da je veliki rezultat dodatni motiv za igračice da naprave u budućnosti i neki bolji rezultat. Kada se napravi dobar rezultat dobije se veće samopouzdanje. Sve djevojke su zdrave i spremne da krenu u novi ciklus. Ne sumnjam da će dati svoj maksimum – rekla je Mujanović.

Selektor Lojo naglasio je da Belgija apsolutni favorit u našoj grupi prema trenutnom rankingu i plasmanu na prošlom Evropskom prvenstvu, gdje su bili treći.

– Prije EP-a i naše utakmice protiv Belgije u Srazburu, Belgija je bila favorit, a mi smo je porazili i pokazali da se možemo ravnopravno nositi sa svim protivnicima. Ja sam siguran da će naša ekipa i ovaj put dati maksimum da ostvarimo pobjedu i na najbolji način otvorimo kvalifikacije. Ukoliko i ne bude tako, predstoji nam još pet utakmica. Naš cilj je plasman na EP. Za ostvarenje tog cilja potrebno nam je pet pobjeda, uz eventualan jedan poraz, da bismo bili sigurni učesnici EP-a ili u situaciji da ostvarimo četiri pobjede i dva poraza, onda bismo ušli u neke kalkulacije. Učinit ćemo sve da izbjegnemo drugi scenarij – rekao je Lojo.

Kapiten reprezentacije Milica Deura izjavila je da je atmosfera u ekipi svaki put izvrsna.

– Ovo nam je najljepši period godine, posebno nakon velikog uspjeha. Sada nam je još ljepše biti ovdje u Sarajevu i igrat protiv Belgije pred našim navijačima, to nam je svima dodatni motiv da krenemo pobjedom i plasiramo se na Eurobasket – rekla je Deura.

Trenutno najbolja košarkašica svijeta Jonquel Jones kazala je da se osjeća dobro u BiH.

– Mnogo je uzbudljivo nakon Eurobasketa. Uzbudljivo je što ćemo imati priliku igrati pred našim navijačima. Nadam se da će se sav mukotrpni rad vidjeti na terenu – rekla je Jones.

Prvu utakmicu kvalifikacija za EP selekcija BiH igrat će protiv Belgije u dvorani Mirza Delibašić (KSC Skenderija) u četvrtak, 11. novembra. Iz KSBiH navode da je za susret u prodaju pušteno 2.400 ulaznica, a 500 će ih biti podijeljeno školama košarke i spnozorima.

Tri dana kasnije bh. košarkašice gostuju u Sjevernoj Makedoniji.